15.000 de lei de la stat, dacă ești în pericol. Cum pui mâna pe bani
- Iulia Moise
- 23 mai 2025, 22:29

Vești bune pentru români! Autoritățile au decis să ofere asistență financiară celor care se simt amenințați de anumite pericole. Suma maximă pe care o pot primi este de 15.000 de lei. În continuare, află mai multe detalii despre acest program!
Asistență financiară celor care se simt amenințați de anumite pericole
Pe 23 mai 2025, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat prima listă cu persoanele care vor beneficia de finanțare în cadrul unui program ce oferă 15.000 de lei.
Acești bani trebuie folosiți exclusiv pentru a se proteja de amenințările care le pun viața în pericol. Până în prezent, au fost aprobate 218 dosare, cu o valoare totală de 2.555.707 lei. De asemenea, pentru alte 308 dosare au fost solicitate clarificări suplimentare.
De ce oferă statul această asistență financiară
Autoritățile au decis să sprijine persoanele care locuiesc în zone cu risc ridicat de atacuri din partea urșilor sau altor animale sălbatice. Fondurile de la stat pot fi utilizate pentru instalarea de garduri electrice sau alte dispozitive similare, menite să prevină incidentele și pagubele.

gard electrificat / sursa foto: dreamstime.com
În ghidul de finanțare se precizează că sumele nerambursabile se acordă pentru „achiziţia, instalarea de echipamente şi/sau montajul de dispozitive de tipul gardurilor electrice (generator de impulsuri, fir gard electric, izolator inel gard electric, conectori fir gard electric, tijă împământare etc.), panou solar, regulator tensiune, cablu împământare ori a altor mijloace asemănătoare permise de lege, destinate reducerii conflictelor om-animal şi implementării măsurilor de intervenţie în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploataţiilor agricole/pomicole/stupine/arii naturale protejate”.
Lista cu persoanele care au primit aprobare
Conform listei publicate de AFM, cei mai mulți români care au obținut „aprobat” pentru acest program provin din Harghita. Ceilalți solicitanți sunt din județele Sibiu, Mureș, Covasna, Maramureș, Alba, Argeș, Hunedoara, Brașov, Bistrița-Năsăud, Iași, Timiș, Suceava și Prahova.
De asemenea, pe lista de asistență financiară se regăsește și un solicitant din București, care a depus dosarul în aprilie 2023. Suma solicitată pentru finanțare este maximă, respectiv 15.000 de lei.
„Ne dorim să oferim comunităților locale un sprijin real și eficient pentru a preveni incidentele cauzate de animalele sălbatice. Este o măsură concretă de protejare a vieții și a bunurilor, dar și un pas important pentru echilibrul dintre om și natură”, a afirmat Florin Bănică, președintele AFM, potrivit Hotnews.ro.