Arnaud Bloquel lucrează pentru el, fiind chef și totodată proprietar al restaurantelor Piața și Orhideea, din Saint-François, Guadelupa. Vizitele Fiscului nu-l sperie, ba, din contră, a ajuns să le trateze cu relaxare.

Așa a făcut și într-o bună zi, prin 2018, când inspectorii i-au bătut la ușă. Ce a urmat este o lecție pentru cei care nu-și țin gura și vorbesc mai mult decât este cazul.

„Un oficial Urssaf (n.n. – Fiscul local) s-a prezentat la un control în unitatea mea. Undeva prin aprilie 2018. Se pregătea să plece din restaurant când m-a întrebat unde mănânc? Mănânc în restaurantul meu, i-am răspuns, și o fac de când le-am deschis”, și-a povestit pățania Arnaud Bloquel.

Cotidianul L’Express scrie că vorbele acestea l-au costat mult. Conform legislației în vigoare, un manager de restaurant are obligația să declare mesele pe care le ia în propriul local! Cum el a omis să facă asta, Fiscul i-a calculat „nota de plată”: 14.000 de euro, la un meniu de 107 euro, preț mediu pentru o masă servită în oricare dintre cele două cârciumi.

Degeaba a încercat Arnauld Bloquel să le explice inspectorilor că, „la fel ca toți bucătarii care se respectă, și eu păstrez produsele nobile pentru clienți și mănânc doar paste sau feluri de mâncare simple și ieftine, ca restul echipei mele, care se încadrează la meniuri de aproximativ 6 euro”. Nu a fost crezut, astfel că acum trebuie să-și achite consumația făcută în propriul restaurant. 14.000 de euro, cea mai scumpă notă de plată din istorie!