Evenimentul Zilei > International > 11 ani de la atentatele care au schimbat lumea. Aproape 60 de tipuri cancer, cauzate de toxinele de la World Trade Center
11 ani de la atentatele care au schimbat lumea. Aproape 60 de tipuri cancer, cauzate de toxinele de la World Trade Center

11 ani de la atentatele care au schimbat lumea. Aproape 60 de tipuri cancer, cauzate de toxinele de la World Trade Center

Autorităţile federale au adăugat ieri 58 de tipuri de cancer pe lista bolilor pentru care sunt alocate zeci de milioane de dolari în cadrul programului care îi sprijină pe cei care s-au îmbolnăvit din cauza toxinelor după atacul din 11 septembrie 2001.

Lista conţine în prezent 14 categorii, informează CNN. Specialiştii au recomandat extinderea ei şi adăugarea a zeci de tipuri de cancer cauzate de noxele de la locul dezastrului.

Supravieţuitori, rezidenţi din Zona Zero şi cei care au participat la misiunile de salvare vor beneficia de sume importante de bani pentru a-şi trata suferinţele. Potrivit estimărilor, de tratamentul în valoare de până la 33 de milioane de dolari vor beneficia 2.150 de oameni care s-au îmbolnăvit de cancer după atentatele teroriste.

Iniţial, programul se întindea pe o perioadă de 30 de ani, dar Senatul a redus-o la cinci ani. Potrivit experţilor, multe tipuri de cancer apar după mai mulţi ani de la expunere la substanţele periculoase.

Programul de sănătate a fost creat pe baza legii botezate după un poliţist newyorkez care a murit din cauza unor probleme de respiraţie cauzate de chimicalele de la World Trade Center.
Într-un interviu acordat anul trecut revistei National Geographic, fostul preşedinte republican George W. Bush a povestit care a fost reacţia sa în primele momente de după atentate şi cum a acţionat aparatul de securitate de la Washington.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.