Peste 1.000.000 de oameni evacuați. Ciclonul Fani a atins coastele Indiei

Peste 1.000.000 de oameni evacuați. Ciclonul Fani a atins coastele Indiei

Peste un milion de persoane au fost evacuate din calea uraganului Fani, care a atins zona de est a Indiei în această dimineață.

„Am înregistrat vânturi care au atins 175-180 km/h (...)”, a declarat pentru AFP, preluată de Agerpres, un reprezentant al serviciilor meteorologice din statul Odisha, H. R Biswas. 

Autorităţile din India au decis evacuarea a peste un milion de persoane din unele zona de est a țării, care riscau să se afle pe traiectoria furtunii. Potrivit estimărilor meteorologilor, este cel mai puternic ciclon înregistrat în această regiune în ultimii peste 20 de ani. 

Potrivit prognozelor, furtuna va fi însoţită de vânturi de 180-190 km/h, cu rafale de 200 km/h, ceea ce echivalează cu un uragan de categoria 3 sau 4. 

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce uraganul Fani a atins zona de uscat în statul Odisha, la sud de Calcutta, serviciile meteorologice indiene au anunţat că se aşteaptă ca acesta să urmeze o traiectorie ce va traversa zone intens populate, cu peste 100 de milioane de locuitori, urmând ca apoi şi să treacă de statul Bengalul de Vest, înainte de a ajunge, sâmbătă, în Bangladesh şi de slăbi treptat din intensitate. 

Nivelul apelor ar putea creşte cu un metru şi jumătate în Odisha şi există risc de inundaţii în zonele joase în care aproximativ 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui ciclon în 1999, au mai previzionat meteorologii.  Imagini cu copaci smulși din rădăcini pe litoralul statului Andhra Pradesh au fost difuzate deja de protecţia civilă.

Guvernul din Bangladesh, la rândul său, a plasat armata în stare de alertă şi a dat ordin de evacuare în 19 districte aflate în regiuni de coastă, unde au fost deschise peste 4.000 de adăposturi anticiclon, potrivit unui responsabil din cadrul serviciilor de intervenţie de urgenţă, Mohammad Hashim. 

Sezonul ciclonic din India începe în general în aprilie și poate sățină până în decembrie. Furtunile severe conduc deseori la evacuarea a zeci de mii de persoane, dar şi la numeroase decese şi pagube materiale.