100.000 de operaţii fără bisturiu

100.000 de operaţii fără bisturiu

Numărul românilor operaţi cu laparoscopul se va tripla în următorii trei ani datorită aparaturii performante care va ajunge în peste 40 de spitale.

Românii care au nevoie de operaţ ii şi ajung în spitalele de stat vor putea decide dacă doresc intervenţii chirurgicale făcute tradiţional, cu bisturiul, sau minim invaziv, cu laparoscopul. Acesta este un aparat prevăzut cu mici tuburi, care se introduc în corp prin incizii minuscule.

Ministerul Sănătăţii (MS) a cumpărat 60 de seturi laparoscopice care au început deja să fie trimise către 42 de spitale din ţară, printre care şi unităţi sanitare din Arad, Timişoara, Constanţa, Târgu-Mureş, Iaşi şi Bucureşti. Specialiş tii estimează că numărul operaţiilor făcute laparoscopic va creşte de la 21.000 pe an la 100.000 peste trei ani. Operaţiile făcute cu ajutorul laparoscopului au avantajul că sunt mai puţin dureroase şi scad durata perioadei de internare şi recuperare, deoarece nu mai este nevoie de tăieturi.

Doar 20% dintre români se operează modern

Faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană, unde 50-60% din operaţii sunt realizate cu ajutorul laparoscopului, în România doar 20% din operaţii sunt minim invazive, spun specialiştii.

„Aparatura de până acum a fost cumpărată fie cu ajutorul sponsorizărilor, fie prin universităţi şi capacitatea lor a fost mică. Numărul specialiştilor a fost în creştere, dar, lucrând pe puţine aparate, nu s-au putut dezvolta foarte mult“, explică numărul mic al interven- ţiilor minim invazive Mircea Beuran, preşedintele Comisiei de Specialităţi Chirurgicale din cadrul MS.

Specialiştii în chirurgie apreciază că noile echipamente vor acoperi toate operaţiile cu indicaţie laparoscopică. „În urma unui studiu făcut în spitale am aflat că, anual, beneficiază de operaţii minim invazive 21.000 de pacienţi. În trei ani, numărul va creşte la 100.000“, apreciază Cătălin Copăescu, secretarul general al Societăţii Române de Chirurgie Endoscopică.

Echipamentele pot înregistra operaţia

Deşi susţin că pacienţii au libertatea de a alege o operaţie laparoscopică, medicii avertizează că pot exista cazuri în care aceasta este contraindicată.

„De exemplu, o colecistectomie se poate realiza în 90% din cazuri laparoscopic. Însă, sunt situaţii în care procesele inflamatorii sau unele malformaţii anatomice nu ne pot lăsa să introducem laparoscopul şi atunci este nevoie de operaţie tradiţională“, menţionează Lazăr Fulger, preşedintele Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică, care va monitoriza modul în care sunt folosite noile dispozitive laparoscopice. Dacă o trusă nu va fi folosită în cel puţin 500 de operaţii pe an, va fi redistribuită altor spitale, unde s-au făcut mai multe intervenţii, susţin reprezentanţii MS.

„Fiecare echipament de chirurgie laparoscopică are posibilitatea de a stoca date referitoare la pacient şi operaţie“, explică ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

AVANTAJE Spitalizare mai scurtă, costuri reduse

> Operaţiile minim invazive, realizate cu ajutorul laparoscopului, sunt mai puţin dureroase pentru pacient; > Persoanele care suferă o asemenea intervenţie se recuperează şi mai rapid, durata de spitalizare reducându-se, în medie, cu până la trei zile; > Datorită perioadei reduse de spitalizare, costul unei operaţii laparoscopice poate fi şi de două ori mai mic decât al unei operaţii obişnuite. „La 100.000 de pacienţi, spitalul face o economie de 15 milioane de euro, în condiţiile în care pe toate cele 60 de seturi s-au investit şapte milioane euro“, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.

Ne puteți urmări și pe Google News