10 paşi de urmat spre o relaţie sentimentală stabilă

10 paşi de urmat spre o relaţie sentimentală stabilă

Dacă vrei ca relaţia ta să fie una reuşită, trebuie să urmezi anumiţi paşi, să respecţi unele reguli şi să dai importanţa cuvenită lucrurilor care chiar merită.

Toate familiile sau cuplurile fericite au în comun anumite trăsături. Toate cele nefericite îşi trăiesc neînţelegerile în moduri diferite. Numitorul comun al fericirii în cuplu este reprezentat de lucrurile simple pe care cei mai mulţi oameni le ignoră. 10 dintre acestea ne sunt reamintite de Laurie Puhn, un mediator american de cupluri. 1. Gândeşte-te de două ori înainte să începi o ceartă

Încearcă să gândeşti "la rece" înainte de a începe să faci scandal. Înainte de orice reproş pe care intenţionezi să îl aduci partenerului tău pentru că a greşit ceva, mai întâi gândeşte-te dacă pe tine te afectează în mod direct greşeala lui. Dacă nu te afectează, încearcă să eviţi cearta. Până la urmă este datoria fiecăruia în parte să înfrunte consecinţele propriilor greşeli.

2. Încearcă să faci pe psihologul

Dacă eşti afectat sau afectată în mod direct de greşeala partenerului tău de viaţă, în loc să începi o lista de reproşuri, mai bine faci pe psihologul, pui întrebări neutre şi aprofundezi situaţia. E important să afli ce a cauzat în esenţă greşeala partenerului. Foloseşte un ton calm şi pune întrebări simple, cum ar fi: "Spune-mi mai exact, ce s-a întâmplat...?". În acest fel ai putea evita o ceartă. 3. Exprimă-ţi direct nemulţumirile

Dacă ai încercat primele două variante şi încă eşti de părere că ai dreptate, poţi să te plângi, să îi reproşezi celuilalt ce nu îţi convine. Nu încerca să o faci în mod voalat, doar vei înrăutăţi situaţia. Spune-i celuilalt ce îţi doreşti şi nu ceea ce nu îţi doreşti să facă. De exemplu, dacă el stă prea mult la calculator şi te ignoră, nu îi reproşa acest lucru ci mai degrabă explică-i că îţi doreşti să stea de vorbă cu tine.

4. Nu rămâne indiferent

Indiferenţa este cea mai cruntă pedeapsă pe care o poţi aplica într-un cuplu. Dacă încerci să eviţi o ceartă spunând-i celuilalt o replică indiferentă de genul "cum vrei tu", nu rezolvi nimi. Exprimă-ţi opinia şi nu rămâne indiferent pentru a nu cauza o ceartă.

5. Încearcă să ajungi la o înţelegere

Dacă partenerul a făcut ceva care te afectează în mod negativ, cum ar fi să programeze o ieşire sau o anumită activitate fără să te întrebe şi pe tine dacă vrei să iei parte la ea, trebuie să reacţionezi cu mult calm. În loc să zbieri sau să arunci cu reproşuri, mai bine vorbeşti despre subiect deschis, explicându-i celui de lângă tine că de acum înainte astfel de situaţii să nu se mai repete.

6. Arată-i că îţi pasă

Relaţiile care durează de ani buni de zile se erodează atât de tare încât partenerii uită să îşi adreseze unul altuia întrebări banale precum "ce mai faci?". Nu doar în cadrul relaţiei este important să pui întrebări şi să te interesezi. Atunci când un membru al familiei trece prin momente importante din viaţa lui sau pur şi simplu nu i-ai mai vorbit de mult, este important să te interesezi şi să dai dovadă că îţi pasă.

7. Nu vă certaţi pentru date precise

De câte ori nu vi s-a întâmplat să ajungeţi la o ceartă în toată regula pornind de la un lucru banal cum ar fi numele restaurantului la care aţi mâncat în concediu sau în legătură cu data de naştere a unui apropiat, în legătură cu numele cuiva pe care l-aţi văzut la televizor sau cine ştie ce alt lucru mărunt. Atunci când lucrurile se pot verifica dintr-o simplă căutare pe Google, nu ezitaţi să o faceţi.

8. Cere-ţi scuze şi motivează

Uneori este greu să ne cerem scuze, alteori o facem doar din politeţe şi considerăm că tot noi avem dreptate. Pentru a evita astfel de momente este important să motivăm atunci când ne cerem scuze. Explicaţiile ne fac să dovedim că ne asumam greşelile.

9. Stabiliţi bariere

Dacă aveţi anumite teme care generează rapid un conflict, de exemplu problemele de la muncă atunci când sunt discutate în cuplu, problema banilor, ce fel de educaţie să îi daţi copilului, ar trebui să stabiliţi un moment în care să vă ocupaţi exclusiv de acele probleme, iar în restul timpului să nu mai deschideţi aceste subiecte.

10. Nu te sfii să faci complimente

O măsură de prevenţie a certurilor în cuplu poate fi un banal compliment. Toţi oamenii simt nevoia de a primi complimente pentru o mai bună încredere în sine, cu atât mai mult cu cât aceste complimente vin de la cineva foarte apropiat. În orice caz, rămâneţi sinceri atunci când faceţi complimente şi nu exageraţi.

Ne puteți urmări și pe Google News