10 februarie 1938. Începutul monarhiei autoritare a lui Carol al II-lea

10 februarie 1938. Începutul monarhiei autoritare a lui Carol al II-leaRegele Carol al II-lea. Sursa foto: Wikipedia

10 februarie 1938 - începutul monarhiei autoritare a lui Carol al II-lea. În mod clar, regimul care a debutat la 10 februarie 1938 a fost unul dictatorial.

Regele Carol al II-lea a oficializat la 10 februarie 1938 ceea ce începuse la 8 iunie 1930.

Carol al II-lea disprețuia partidele și dezbaterile politice

Carol al II-lea vine pe tron în contextul Marii Depresiuni care atinge apogeul la finalul anului 1932. A treia curbă de sacrificiu lovește greu în muncitori. Țăranii gemeau sub povara creditelor și ipotecilor bancare. În 1931, se dăduse chiar ordinul ca impozitele de la țărani să fie strânse „manu militari”. Adică jandarmii să confiște bunuri și animale din gospodăriile datornicilor la „fonciere”, denumirea impozitului pe terenul agricol.

În plus, Carol mai avea de gestionat și manifestările comuniștilor, scoși în ilegalitate încă din 1924 dar și ale legionarilor care apar în 1927. Scoși în afara legii în 1933, legionarii îl lichidează pe șeful Guvernului, liberalul I G Duca. Carol  a fost cumva mulțumit fiindcă scăpase de un adversar fără să-și murdărească mâinile.

Extrema dreaptă prin latura ei naționalistă a fost acceptată de Carol al II-lea. Într-un fel, tolera manifestările naționaliste dacă acestea i se subordonau. Așa se face că la alegerile din 1937, legionarii ajung pe locul III. Totuși, niciun partid nu avea 40% ca să formeze singur Guvernul prin legea primei electorale. Carol  preferă un partid clasat pe un loc mai îndepărtat de podium, care avea sub 10%, Partidul Naționalist Creștin condus de Octavian Goga.

Carol al II-lea tolerează  legislația antisemită și dezlănțuie procesele contra comuniștilor

Guvernul instituit la finalul anului 1937, trece la treabă. Legea de revizuire a cetățeniei române lasă 242 000 evrei fără cetățenia română.  Din acel Guvern fac parte AC Cuza, ministru de stat, Istrate Micescu la Externe și Ion Antonescu la  Apărare, Ion Gigurtu la Comerț și Industrie. Așadar, Carol  arată clar că ține partea extremei drepte. De fapt, în 1933, Grevele de la Grivița fuseseră reprimate dur iar în anii 1934-1935, comuniștii, făcuți responsabili de organizarea grevelor vor fi anchetați, judecați și condamnați. Procesul din 1934 și cel din 1936 contra unor fruntași comuniști de top au avut loc la Craiova.

Lovitura de stat din 10 februarie 1938, similitudini cu momentele 1848 și 1866

Carol al II-lea nu face decât să schimbe Guvernul fără a renunța la toți membrii acestuia. Pur și simplu, considera că Octavian Goga era prea pe față cu Germania. L-a menținut pe Ion Antonescu la Apărare, l-a păstrat pe Armand Călinescu la Interne. În schimb, șef al Executivului era Patriahul Miron Cristea! Era a doua oară în istoria politică de la noi când un om al Bisericii devenea șef de Guvern. Așa se petrecuse cu Guvernul revoluționar de la București din 1848, condus de Mitropolitul Neofit. În plus, data de 10 februarie era practic cu o zi înainte de detronarea lui Cuza în noaptea de 10/11 februarie 1866.

Vor urma în rafală, adoptarea prin referendum a unei noi Constituții la 24 februarie 1938 și a apariției partidului unic Frontul Renașterii Naționale în 16  decembrie 1938.