Evenimentul Zilei > Actualitate > Zob şi Implant Pentru Refuz la final de festival în Vama Veche
Zob şi Implant Pentru Refuz la final de festival în Vama Veche

Zob şi Implant Pentru Refuz la final de festival în Vama Veche

După şase zile de concerte, vizionări de filme şi workshopuri tematice, vamaioţii se pregătesc pentru ultima zi de festival, care promite reprize de rock alternativ, punk, heavy metal sau folk.

Încă de la începutul săptămânii, plaja din Vama Veche a fost ocupată de vamaioţii care au dansat, au vizionat filme sau piese de teatru sau au stat cu picioarele în nisip şi cu urechile ciulite la vorbele şi poveţele regizorilor aflaţi la cea de-a opta ediţie a Festivalului Stufstock 2010, ce se va încheia la acest sfârşit de săptămână.

Terasele din Vamă au fost luate cu asalt de sutele de participanţi care, în prima zi de festival, s-au bucurat de piesa de teatru "G.O.D.", în regia lui Marcel Ţop, dar şi de proiecţia filmului "Kapitalism, reţeta noastră secretă", prilej cu care regizorul Alexandru Solomon a discutat şi a răspuns la întrebările puse de cei prezenţi.

Fotografii şi retrospective de film

Totodată vamaioţii s-au bucurat şi de un workshop de fotografie, unde s-a ţinut un curs teoretic şi unul practic de fotografie de noapte, de o retrospectivă a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi, dar şi de lecţii de bass şi jam sessions la "categoria" RockSchool, fotografie de noapte.

Timp de cinci zile, cei prezenţi în Vamă au vizionat piese de teatru precum "Cum am mâncat un câine" sau "(Cu)Cuie în frunte", proiecţii precum "Nuntă în Basarabia" sau "Kapitalism".

De asemenea, programul Stufstock a cuprins şi lecţii de tobe, chitară, de monstraţii tehnice, la care s-au adăugat diverse poveşti, menite să creeze acea atmosferă a unui festival care la prima ediţie, în 2003, a strâns nu mai puţin de 15.000 de vamaioţi, dar şi 30 de artişti şi formaţii de muzică rock, 150 de muzicieni la 100.000 de Waţi de sunet şi lumină, însumând 18 ore de transmisie live şi 20.000 de oameni prezenţi.

Sfârşitul de săptămână şi, în acelaşi timp, finalul festivalului avea în program aseară, după o săptămână de filme, teatru, muzică şi fotografie, un concert al trupei Zdob şi Zdub, alături de trupele Urma, Byron şi Trupa Veche.

Astăzi, începând cu ora 15.00, scena Stufstock va fi "ocupată" de trupele câştigătoare ale concursului Newcomers, desfăşurat la Bucureşti. Diseară, de la ora 18.15, pe aceeaşi scenă, vor începe concertele trupelor consacrate, precum Implant Pentru Refuz, Zob, de la 19.15, Altar – 20.15, Kumm – 21.15, OCS – 22.15, Nicu Alifantis & ZAN – 23.15, E.M.I.L. – 0.30, Trooper – 1.30.

Formaţia Luna Amară va susţine ultimul concert din cadrul Stufstock 2010, de la ora 2.30. Cei ce vor dori să dea soarele pe alt gen de relaxare pot merge, încă din această dimineaţă, de la ora 9.00, la cursul de editare imagini, centrat tot pe tema "O săptămână la Stufstock". Organizatorii promit discuţii în ton şi premii pentru cele mai bune fotografii.

"MATURIZARE" Mulţumiţi la a şaptea ediţie

Dacă prima ediţie a festivalului, care a avut loc în 2003, a strâns peste 15000 de participanţi (care s-au bucurat de prezenţa pe scenă a 30 de formaţii rock), organizatorii se mândresc cu cea de-a treia ediţie, care a bătut recordurile, cu trei zile de concerte live, 41 de trupe participante, şapte trupe internaţionale şi 30.000 de oameni în public.

Un an mai târziu, la Stufstock 4, au fost amenajate trei scene, pe care au concertat peste 40 de trupe atât din România cât şi din ţările vecine. De la an la an, numărul formaţiilor invitate dar şi cel al spectatorilor a crescut. Stufstock 5 Greenfest a adus în Vama Veche 50 de trupe în patru zile de festival, iar în 2008, la Stufstock 6, au cântat din nou, alte 50 de trupe, pe două scene.

Printre artiştii invitaţi la ultimele ediţii ale festivaluluise numără: Cradle of Filth, Toy Dolls, The Dandy Warhols, Defunkt, Kultur Shock, Air Traffic, Farfarello, dEUS sau Apocalyptica.

La ediţia de anul trecut nu au mai fost invitaţi din străinătate. Fanii au venit, însă, pentru trupele româneşti, printre care Zdob şi Zdub, Timpuri Noi, Celelalte Cuvinte, Baniciu & Kappl, Ovidiu Lipan Ţăndărică, E.M.I.L., Urma, Z.O.B., Luna Amară, Mike Godoroja & Blue Spirit, Trooper, Kumm sau The Amsterdams.