Revista presei.
Libertatea
Zmărăndescu, "în ring" cu Elena Udrea
Bucureştenii din Colegiul 25 din Capitală, aflat in sectorul 6, vor avea de ales la 30 noiembrie intre "frumoasa" PD-L, fosta consilieră prezidenţială Elena Udrea, şi “bestia” Cătălin Zmărăndescu, bodyguardul-şef al miliardarului Gigi Becali.
Colegiul 25 din Capitală, care cuprinde cartierele Drumul Taberei şi Ghencea, va fi unul în care pentru fotoliul de deputat se vor înfrunta secretarul executiv al PD-L, Elena Udrea, şi luptătorul K1 Cătălin Zmărăndescu. Personaje extrem de cunoscute publicului larg, cei doi speră să adune cât mai multe voturi pentru a ajunge în Parlament. Bodyguardul- şef al lui Gigi Becali mizează în lupta electorală pe voturile galeriei echipei Steaua, iar Elena Udrea, un politician deja cu experienţă, speră ca, pe lângă membrii şi simpatizanţii partidului, să convingă prin programul ei cât mai mulţi cetăţeni să o susţină.
Gazeta Sporturilor
Torinezii vor să-l ia din iarnă pe fundaşul împrumutat un an de Auxerre la Dinamo şi sînt de acord să plătească roş-albilor o despăgubire de pînă la 500.000 de euro.
Cîştigă 500.000 de euro pentru un fundaş care nu e al lor, dar pierd un fotbalist important pentru primăvară! E un scenariu cu care se pot confrunta "cîinii" în cazul în care Tamaş va ajunge din ianuarie 2009 la Juventus Torino. "Bătrîna Doamnă", prin scouterii ei, a monitorizat ultimele 18 luni ale fotbalistului şi pare decisă să-l achiziţioneze la iarnă.
Cotidianul
Geoană face sacrificii rituale pentru Voiculescu
Surprize neplăcute pentru candidaţii PSD la Parlament: Mircea Geoană îi rade de pe listă pentru a-l satisface pe Dan Voiculescu.
Deşi listele de candidaţi ai PSD pentru alegerile parlamentare au fost prezentate oficial ca fiind “validate”, inclusiv la Congresul din 27 septembrie, pesediştii au început să dispară de pe aceste liste, fiind înlocuiţi, peste noapte, cu membri PC. Săptămâna trecută, miercuri, preşedintele PSD, Mircea Geoană, le-a comunicat unora dintre vicepreşedinţii partidului că “trebuie neapărat să rezolve problema cu PC”, pentru că Daniela Popa, şefa conservatorilor, l-a ameninţat că, în cazul în care nu găseşte loc pe listele de candidaţi pentru favoriţii lui Dan Voiculescu lăsaţi pe dinafară, ea nu va semna listele de candidaţi şi acestea nu vor putea fi depuse la BEC. Ziua
Doua agentii finantate de Guvern, ARACIS si ARACIP, paraziteaza scolile si universitatile, percepandu-le bani pentru a le evalua calitatea devenit fabrici de facut bani.
Dupa modelul ANRE, institutie care capuseaza energia, invatamantul are si el ca paraziti doua agentii de evaluare a calitatii invatamantului universitar, respectiv preuniversitar: ARACIS si ARACIP. Coordonate de Ministerul Educatiei si finantate direct de la Guvern, aceste institutii beneficiaza si de finantare proprie. Organigrama lor cuprinde circa 50 de angajati, insa lucrul se face cu cate 150 de colaboratori externi. Profesori universitari, toti isi tin averile la secret, de teama sa nu se afle cat castiga de la agentie si cat de la universitatile unde predau cu norma intreaga. Niciunul nu si-a publicat declaratiile de avere si de interese. ARACIP si ARACIS sunt stat in stat, nicio informatie despre bugetul anual ori despre incasarile facute nu transpar dincolo de usile inchise.
Cancan Copos vrea sa-l inlocuiasca pe Taher cu Ostahie
Patronul hotelului unde a innoptat Mourinho si-a dat intalnire la meciul Romania - Franta cu fostul actionar al Rapidului Fathi Taher si-a imaginat, probabil, ca atunci cand s-a bagat la Rapid va fi si acela care va dicta acolo. S-a inselat. Tot Copos este seful. Mai mult, George vrea sa scape de Taher si s-a gandit sa-l readuca in randul actionarilor de anvergura pe patronul de la Altex, Dan Ostahie.
George Copos ii pregateste o surpriza lui Fathi Taher. Cum? Inmultind numarul actionarilor de la clubul din Giulesti. Cine este cel pe care George a pus ochii pentru a face cu el parteneriat la Rapid? Dan Ostahie, nimeni altul decat patronul de la Altex, cel care in urma cu cativa ani a luat parte la transformarea clubului Rapid in societate pe actiuni. Ulterior, acesta a iesit din prim-plan, vanzandu-i lui Copos cele trei procente din club pe care le avea, iar numele firmei lui a disparut de pe tricourile "visiniilor".
România Liberă
Nationalizarea lui Voiculescu ne-ar putea costa 100 de miliarde de dolari
Modificarea legii privind retrocedarea imobilelor nationalizate sub comunism pune bugetul de stat sub asediu. Nota de plata ar putea echivala cu peste 70% din PIB-ul estimat al Romaniei pe 2008. PNL si PD-L au facut un concurs cu iz electoral: care blocheaza primul aceasta lege.
Un sistem de retrocedare si asa defect ar putea fi ruinat complet de legea conservatorilor lui Dan Voiculescu. O alta consecinta ar putea fi blocarea instantelor interne, dar si bombardarea Curtii Europene a Drepturilor Omului cu un val de procese din partea fostilor proprietari. Adevărul
Băncile-mamă nu pot lua oricum bani din România
Sucursalele locale ale băncilor străine au linii de credite de peste 20 de miliarde deeuro care nu pot fi lichidate imediat, susţine şeful BNR. Chiar dacă băncile străine se confruntă cu probleme majore în ţările de origine, acestea nu pot să-şi retragă capitalurile investite în România, a precizat ieri Mugur Isărescu.
Totalul liniilor de creditare atrase de băncile româneşti din străinătate este de 23 de miliarde euro şi este imposibil juridic, bancar şi faptic ca aceşti bani să fie retraşi, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Gardianul
Sporurile, primele si indemnizatiile confidentiale ale nababilor de la ANRE
Ziaristii de la “Gardianul” au obtinut, in exclusivitate, contractul colectiv de munca secretizat al ANRE, document ce dovedeste privilegiile absolut speciale de care se bucura angajatii din institutie. ANRE, desi se afla in subordinea Guvernului, decide la nivel intern atat plafonul salariilor, cat si al sporurilor pentru angajati. S-a ajuns, astfel, ca secretare, casiere si soferi cu studii medii sau doar cu scoala profesionala sa obtina numai din salariu sume mai mari decat profesorii sau medicii.
Printre “favorurile” speciale din ANRE, valabile pentru sefi, se numara sporul de confidentialitate (20%), de complexitate (25%) si indemnizatia de fidelitate (5-12%). Functiile de conducere sunt “premiate”, totodata, cu 55% din salariu pentru presedinte si vicepresedinti, la care se adauga un spor de 45% pentru activitatea de reglementare. De sarbatorile de Paste, de Craciun si de “Ziua Energeticianului”, toti angajatii ANRE primesc prime de 3.000 de lei. La toate aceste sume se adauga si alte prime si bonusuri salariale.
Jurnalul Naţional
Mafia fondurilor europene fură banii ţăranilor
România este singura ţară din UE care, în primul an după integrare (2007 ), nu a accesat nici măcar un euro din fondurile europene. În schimb, şi-a virat cota de 1,1 miliarde de euro la bugetul UE. Realitatea e că accesul la aceste fonduri este "filtrat" de o mafie formată chiar din cei plătiţi de statul român pentru a-i ajuta pe investitori să-şi întocmească proiectele şi să primească banii.
"Cota" mafioţilor este de minimum 5% din fondurile aprobate. Pentru aceasta ei folosesc fel de fel de tertipuri, cum ar fi acordarea de "consultanţă" la întocmirea şi aprobarea dosarului. Vă prezentăm azi un astfel de caz, în care este implicat un înalt funcţionar de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – instituţia care are rolul determinant în accesarea fondurilor europene.
Gândul
Tăriceanu taie salariile, baronii de agenţii spun că nu stăteau pentru leafă
Salariile de top ale şefilor de agenţii şi autorităţi aflate în coordonarea guvernului vor deveni de domeniul trecutului. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a convocat luni o întâlnire cu ministrul muncii, secretari din stat din Ministerul Finanţelor şi şeful cancelariei sale, Dorin Marian, alături de care a stabilit o serie de noi principii în baza cărora vor fi remuneraţi supranumiţii „baroni de agenţii”.
Astfel, în cadrul societăţilor comerciale cu capital de stat, salarizarea urmează să fie efectuată în funcţie de performanţă. În ceea ce priveşte agenţiile şi autorităţile, salarizarea nu va mai fi stabilită prin negocieri în interiorul instituţiei, ci pe baza unei grile. Mai mult, salariul şefilor de agenţii şi autorităţi va fi stabilit la nivelul maxim al salariului unui secretar de stat, iar celelalte salarii din aceste instituţii, la nivelul posturilor asimilate din ministere.