Primul termen de judecată în acest dosar a fost programat pentru vineri, 16 octombrie. Fostul președinte a formulat recurs la decizia Curții de Apel București care, în septembrie anul trecut, a constatat calitatea de colaborator al Securităţii pentru fostul președinte Traian Băsescu.

La scurtă vreme după apariția acestei decizii, Traian Băsescu a atacat-o cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care are cuvântul hotărâtor în acest caz.

Procesul dintre Traian Băsescu și CNSAS a fost deschis după ce instituția care se ocupă cu studierea dosarelor fostei Securități i-a dat verdict de colaborare fostului președinte.

CNSAS a revizuit vechiul verdict, după ce la dosarul lui Traian Băsescu ar fi apărut noi probe, potrivit cărora acesta și-ar fi turnat colegii de facultate. Din datele prezentate de CNSAS, fostul președinte și-ar fi semnat notele de informare cu numele conspirativ „Petrov”. Astfel, Băsescu ar fi dat informații la Securitate despre comportamentul, atitudinea și poziția colegilor săi față de regimul comunist.

În aceste condiții, Curtea de Apel București a stabilit că Traian Băsescu a colaborat cu fosta poliție politică a regimului comunist – Securitatea.

„Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la C.A.B.-S a-VIII-a C.A.F. Pronunţarea se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 20.09.2019, conform art. 396 alin. 2 din Codul de procedură civilă”, se arată în decizia Curții de Apel București din septembrie 2019.

CNSAS a trimis în instanţă dosarul prin care cere să se stabilească dacă Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii, în urma unor noi documente descoperite în arhive.

Două note olografe, scrise și semnate de Petrov, datate din 5 mai 1975, cu numerele 0020 şi 0023, predate către un anume lt. col. Tudor, au apărut în presă. În acestea, sursa Petrov își caracteriza doi colegi, pe unul prezentându-l superficial și imatur, iar pec el de-al doilea, avid de bani și având un caracater rău.