Evenimentul Zilei > Actualitate > Ziua Europeană a Parcurilor. Care parc european v-a lăsat fără cuvinte?
Ziua Europeană a Parcurilor. Care parc european v-a lăsat fără cuvinte?

Ziua Europeană a Parcurilor. Care parc european v-a lăsat fără cuvinte?

De Ziua Europeană a Parcurilor evz.ro vă invită să numiţi parcurile care v-au uimit în oraşele de pe acest continent.

În urmă cu 102 ani, suedezii delimitau primele nouă parcuri naţionale din Europa. Nevoia de a proteja natura într-o lume copleşită de interese economice a fost sesizată imediat, iar statele au reacţionat rapid.

Dacă parcurile naturale au apărut în urmă cu 102 ani, cele din interiorul oraşelor existau de ceva vreme. Numai că ultima sută de ani a dus amenajarea parcurilor la statut de artă, cu unele realizări uimitoare.
evz.ro vă prezintă câteva dintre cele mai frumoase parcuri urbane ale Europei şi vă invită să completaţi această listă. Puteţi trimite imagini, eventual însoţite de mici comentarii personale, la adresa dan.arsenie@evz.ro, iar ele vor fi încărcate pe site.

Burggarten, Viena

Construit în 1819, parcul se află în apropierea Operei, în primul district al oraşului. Povestea parcului este una interesantă – a fost realizat la comanda lui Francisc I al Austriei, primul împărat al Imperiului Austriac fiind un mare pasionat de grădinărit. Pe lângă statuile lui Franz Joseph, Goethe şi Mozart şi interesanta îmbinare de alei şi mediu natural, merită vizitată "Casa fluturilor", construită în 1901. Este un mediu special creat pentru ca sute de fluturi tropicali să prezinte publicului un reuşit spectacol de culori.

Hampstead Heath, Londra

Chiar dacă este mai puţin popular decât Hyde Park, Hampstead Heath este, fără îndoială, cel mai sălbatic parc al Londrei. Pe cele 320 de hectare găseşti păduri seculare, întrerupte de pajişti, dar şi bazine special amenajate pentru înot. În ghidurile turistice ale capitalei britanice, parcul e prezentat drept cel mai potrivit loc pentru "întoarcerea la natură". Dealul Parlamentului oferă o privelişte grozavă a oraşului.


Pollok Country Park, Glasgow

În 2007, a fost desemnat cel mai frumos parc din Marea Britanie. Un an mai târziu era considerat cel mai interesant parc din Europa, învingând "concurenţă" din Italia, Franţa, Germania, Polonia şi Suedia. Pollok Country Park, din apropiere de Glasgow, are parte de trei trasee fantastice de mountain bike, dar conţine şi locuri în care vizitatorii pot vedea bovinele scoţiene, cai de talie mare, căprioare, zeci de specii de păsări şi o fabuloasă zonă cu trandafiri de munte, bujori de munte şi azalee. Tot aici se află şi o clădire ce găzduieşte Colecţia de antichităţi şi opere de artă Burrell, donată oraşului Glasgow de magnatul William Burell.


Parcul Dvorak, Karlovy Vary

Parcul ce poartă numele compozitorului Antonin Dvorak îmbină atmosfera de secol XVIII cu turismul balnear de secol XXI. Oraşul în care se află, Karlovy Vary, are o tradiţie în turismul balnear. În parc se află o superbă fântână în stil neo-clasic, unde vizitatorii pot bea, cu ajutorul unor căni ceramice, apă puternic mineralizată.

Oostepark, Amsterdam

Cu o grădină zoologică alături, Oostepark este un parc ce poate fi uşor confundat cu o grădină botanică. În plus, este un parc unde mai mereu se întâmplă câte ceva, fiind gazdă pentru numeroase festivaluri.