O dată cu relatările martorilor oculari şi cu ajutorul arhivelor armatei americane, descoperim magnitudinea distrugerilor cauzate de bomba aruncată la Hiroshima pe 6 august 1945, la 66 de ani de la tragicul eveniment.

Începând cu ora 21.00, realizatorii ne prezintă povestea primei bombe atomice, supranumită "Little Boy", din două puncte de vedere personale şi semnificativ diferite: mărturiile moment cu moment ale celor care au fost loviţi cel mai crunt de această armă – supravieţuitorii; şi rapoartele scrise ale cercetătorilor guvernamentali şi ale personalului militar american, delegaţi la Hiroshima să analizeze la faţa locului forţa acestei noi arme pe care ţara lor a folosit-o împotriva unui oraş şi a locuitorilor săi.

Japonezii refuză pacea, americanii atacă

Cu ajutorul mai multor cercetători din Germania nazistă şi din Europa de Est, SUA a alcătuit o echipă de specialişti în domeniul cercetării nucleare. Conduşi de Robert Oppenheimer, aceştia au dezvoltat şi testat cu succes prima armă nucleară din lume. În iulie 1945, preşedintele Truman a primit vestea că testarea bombei a fost un succes. La sfârşitul aceleiaşi luni, el decide să bombardeze Japonia.

Hotărârea a fost luată în urma refuzului japonezilor de a recunoaşte Declaraţia de la Postdam, care soma Ţara Soarelui-Răsare să se predea sau va fi suferi consecinţe. Bomba, al cărei nume de cod era "Little Boy" ("Băieţelul") a explodat la 43 de secunde de la lansare, la 600 de metri deasupra oraşului. Cu o greutate de 4 tone şi o lungime de 3 metri, forţa ei a distrus totul pe o rază de 3 kilometri, omorând zeci de mii de oameni instantaneu.

Ca pasărea Phoenix

Renăscută din cenuşă, Hiroshima păstrează pentru totdeauna memoria celor ucişi în atacul atomic. Memorialul Sasaki Sadato este un loc de pelerinaj pentru copiii Hiroshimei, iar în Parcul Memorialului Păcii, aflat în apropierea Domului Atomic, se află mai multe monumente şi statui. Printre ele, Memorialul Cenotaph, cu a sa Faclie a Păcii, care va arde atâta vreme cât vor exista arme nucleare.

Ultimul supravieţuitor al celor două bombardamente atomice americane din 1945, la Hiroshima şi la Nagasaki, a decedat în ianuarie 2010, la vârsta de 93 de ani. Tsutomu Yamaguchi, care suferea de cancer la stomac, s-a născut la Nagasaki, iar în timpul primului bombardament american se afla la Hiroshima într-o călătorie de afaceri. Grav rănit, Yamaguchi s-a întors la Nagasaki, unde, după trei zile, a fost martorul celui de-al doilea atac nuclear american.
<object id="flashObj" width="640" height="450" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,47,0"><param name="movie" value="http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?isVid=1" /><param name="bgcolor" value="#FFFFFF" /><param name="flashVars" value="videoId=1079432374001&linkBaseURL=http%3A%2F%2Fnatgeotv.com%2Fnl%2Fhiroshima-nuclear-apocalypse%2Fvideos%2Fatomic-bombing&playerID=63469946001&playerKey=AQ~~,AAAAAGSf0FI~,EOqHyKQqt8QKvpAdijmX_vo2qBEikZ80&domain=embed&dynamicStreaming=true" /><param name="base" value="http://admin.brightcove.com" /><param name="seamlesstabbing" value="false" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="swLiveConnect" value="true" /><param name="allowScriptAccess" value="always" /><embed src="http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?isVid=1" bgcolor="#FFFFFF" flashVars="videoId=1079432374001&linkBaseURL=http%3A%2F%2Fnatgeotv.com%2Fnl%2Fhiroshima-nuclear-apocalypse%2Fvideos%2Fatomic-bombing&playerID=63469946001&playerKey=AQ~~,AAAAAGSf0FI~,EOqHyKQqt8QKvpAdijmX_vo2qBEikZ80&domain=embed&dynamicStreaming=true" base="http://admin.brightcove.com" name="flashObj" width="640" height="450" seamlesstabbing="false" type="application/x-shockwave-flash" allowFullScreen="true" swLiveConnect="true" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash"></embed></object>