Evenimentul Zilei > Actualitate > Sunteţi de acord cu închiderea supermarketurilor duminica?
Sunteţi de acord cu închiderea supermarketurilor duminica?

Sunteţi de acord cu închiderea supermarketurilor duminica?

Aleşii ar vrea ca supermarketurile să fie închise la sfârşit de săptămână, pentru a da o mână de ajutor micilor magazine de cartier. Astfel, marile magazine ar putea fi deschise doar 6 zile pe săptămână.

Oricine se aventurează în supermarketuri la sfârşit de săptămână trebuie să fie înarmat cu multă răbdare. De la aglormeraţia dintre rafturi, la lunga coadă de la case sau la goana după un loc de parcare, toate aceste elemnete condimentează zilele de vineri, sâmbătă sau duminică ale clienţilor supermarketurilor.

În alte state, cum sunt Germania sau Austria, supermarketurile sunt închise duminica. Deputatul Valeriu Steriu, vicepreşedinte în Comisia pentru agricultură, doreşte ca această măsură să fie aplicată şi în România. Deocamdată, nu a făcut o propunere concretă, după cum a declarat pentru evz.ro secretarul general al comisiei, deputatul Marian Avram.

„Până nu voi citi textul propunerii legislative, nu mă pot pronunţa dacă este o iniţiativă bună sau nu”, ne-a declarat Avram.

Deputatul spune că nu trebuie să privim această propunere doar ca pe un mod de a proteja magazinele de cartier, care au rămas fără clienţi pe măsură ce lanţurile de supermarketuri s-au extins.

„Nu mergem pe principiul că micile magazine trebuie să facă vânzare la sfârşit de săptămână, iar marile supermarketuri nu. Însă, le-am lăsat să pătrundă până în mijlocul oraşelor, chiar dacă nu avem infrastructura necesară. Circulaţia este blocată de tirurile care fac aprovizionarea. Edilii ar fi trebuit să se gândească la asta înainte să dea autorizaţii de construcţie. Trebuie să ne gândim şi la poluare”, a explicat pentru evz.ro deputatul Marcel Avram.

Fiscul, raport pe Codul de bune practici

 
Deputaţii nu privesc cu ochi buni nici modul în care marile lanţuri de magazine au găsit de cuviinţă să aplice Codul de bune practici. Mai precis, producătorii se plâng că, o dată cu scurtarea termenelor de plată a mărfii, retailerii au găsit alte taxe pe care să îi oblige să le plătească.

Drept urmare, Avram spune că va propune colegilor din Comisia pentru agricultură să interpeleze instituţiile statului abilitate să supravegheze aplicarea unei legi adoptate de Parlament. Astfel, reprezentanţii ANAF şi ai Protecţiei Consumatorilor vor trebui să dea raportul în faţa deputaţilor cu privire la modul în care retailerii respectă sau nu Codul de bune practici.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News