Evenimentul Zilei > Politica > Zi de foc în Parlament! Alegeri în două tururi, moțiunea de cenzură și planurile PNL
Zi de foc în Parlament! Alegeri în două tururi, moțiunea de cenzură și planurile PNL

Zi de foc în Parlament! Alegeri în două tururi, moțiunea de cenzură și planurile PNL

Ludovic Orban va prezenta, miercuri, în plenul Parlamentului, proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

În acest context, social-democrații vor putea depune, în cel mult trei zile, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL. Dacă moțiunea este votată, atât Guvernul, cât și alegerea primarilor în două tururi pică. De altminteri, legea este ca și adoptată. Apoi, PSD o mai poate contesta la Curtea Constituțională a României (CCR).

Totodată, în cazul în care liberalii cred că moțiunea va trece, pot da o ordonanță de urgență exact în aceeași zi, pentru alegerea în două tururi. Dacă nu va trece, românii își vor alege primarii în două tururi, așa cum își dorește PNL.

Parlamentul se va reuni în 29 ianuarie, într-o şedinţă comună, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi.

„Aş spune că guvernul Orban își pune mandatul pe masă pentru realizarea unui proiect pe care îl așteaptă foarte mulți români, și anume un proiect care să întărească democrația, care să aducă alesul mai aproape de comunitate și care să facă primăriile să funcționeze mai bine. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin este o temă care a scos oamenii în stradă, care a îndemnat oamenii să meargă la vot şi la alegerile precedente europarlamentare sau prezidențiale, pentru că noi am spus că ne dorim lucrul acesta. Așa este. În momentul în care guvernul își angajează răspunderea, Parlamentul poate să intervină prin amendamente.

Dacă consideră că acest proiect pe care guvernul își angajează răspunderea este unul dăunător pentru români, depune o moţiune de cenzură. Se pare că PSD-ul, așa cum a declarat, consideră alegerea primarilor în două tururi un proiect dăunător pentru români, ceea ce, pe fond, arată că este un partid profund tulburat atât la nivelul principiilor, cât și la nivelul acțiuni politice al leadershipului. Nu poţi să convoci ca şi argument că acest proiect de alegere a primarilor în două tururi de scrutin slăbeşte democrația. Dimpotrivă, întărește democrația. Singura lor preocupare este că de fapt acest sistem de vot, de alegere a primarilor în două tururi, va putea conduce la spargerea clanurilor roșii care au acaparat România în multe locuri și care, pe fond, au sărăcit ţara”, a declarat Raluca Turcan la Radio România Actualități.