"PSD susţine alegerea primarilor într-un singur tur. La preşedintele de CJ trebuie să fim foarte atenţi şi trebuie să luăm o decizie cu ceilalţi actori politici. Există o dezbatere cu privire la revenirea la votul indirect la preşedinţii de CJ”, a spus Valeriu Zgonea.

El a precizat că mandatul PSD pentru Comisia de Cod electoral include şi susţinerea diminuării numărului de parlamentari la 300 de deputaţi plus 18 reprezentanţi ai minorităţilor plus patru deputaţi pentru Diaspora şi 100 de senatori plus doi senatori pentru Diaspora.

În ceea ce priveşte modul în care va fi tratată problema traseismului de către viitoarea legislaţie electorală, Zgonea a spus că mişcarea liberă a parlamentarilor în interiorul Parlamentului este permisă de către deciziile CCR şi de către Constituţie.

Zgonea a apreciat, totodată, potrivit mediafax.ro, că Ordonanţa 55, care a permis migrarea aleşilor locali, a reprezentat „o mare greşeală pentru o Românie modernă”. „Este o Ordonanţă asumată de către mine, dar noi am copiat de fapt modelul PDL şi al domnului Blaga. S-ar părea că nu a fost o soluţie fericită”, a spus Zgonea.

El s-a declarat de acord cu respingerea Ordonanţei 55 de către Parlament, dar nu şi cu pierderea mandatului de către aleşii care au migrat în baza acestui act normativ.

„Au fost de bună credinţă, rămân. Mai există un an din mandat, nu are niciun rost, dar noi trebuie să respingem această Ordonanţă de Urgenţă”, a spus Zgonea.

El a mai declarat că susţine introducerea informatizării secţiilor de vot din România şi din Diasporă, pentru eliminarea votului multiplu. Zgonea a mai spus că PSD susţine ca în atribuţiile Comisiei de Cod electoral să fie inclusă şi modificărea Legii finanţării partidelor politice.