Război virtual: site-ul Mastercard, atacat de hackerii pro-WikiLeaks

Război virtual: site-ul Mastercard, atacat de hackerii pro-WikiLeaks

Un război virtual în toată regula are loc în acest moment în jurul WikiLeaks. Ultima victimă a hackerilor este site-ul companiei Mastercard, care a suspendat ieri plăţile către organizaţia lui Julian Assange. În paralel, oficialii PayPal au admis că presiunile guvernului SUA sunt cele care i-au determinat să ia decizia privind blocarea contului în care Assange primea donaţiile prin Internet.

Site-ul Mastercard nu mai este deocamdată disponibil, după un atac al hackerilor care acţionează coordonat sub numele Anonymous. Este o urmare a deciziei de ieri, luată de Mastercard şi Visa, care au suspendat plăţile făcute de donatorii din întreaga lume către WikiLeaks, site-ul care publică telegramele deiplomatice americane.  Hackerii pro-WikiLeaks au anunţat deja pe contul de Twitter atacul de tip DDOS (Distributed Denial of Service) asupra site-ului Mastercard. Există şi un nume pentru operaţiunea care presupune coordonarea eforturilor hackerilor pentru pedepsirea companiilor care au acţionat împotriva lui Assange: "Operaţiunea răsplata". Hackerii din Anonymous par a avea legături cu site-ul 4chan.org, scrie BBC News. Mastercard a precizat azi că tranzacţiile companiei nu sunt afectate. "MasterCard se confruntă cu un trafic intens pe site-ul companiei, MasterCard.com, dar acesta poate fi accesat în continuare. În prezent, facem eforturi pentru a normaliza viteza de accesare". "Acest lucru nu afectează in nici un fel capacitatea posesorilor de carduri de a efectua tranzacţii în siguranţă", precizează declaraţia trimisă EVZ de PR-ul companiei. Fapte de luptă Mastercard nu este prima victimă a atacurilor. Un alt site care a avut de suferit a fost cel al PostFinance, banca elveţiană care a blocat conturile lui Assange. Blogul PayPal, furnizorul de servicii financiare electronice care a blocat plăţile către Assange, a fost de asemenea ţinta atacurilor care au venit din partea hackerilor pro-WikiLeaks. Marţi, şi pagina web a parchetului suedez, care îl acuză pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, de viol, a avut de suferit. Site-ul a fost indisponibil timp de mai multe ore ca urmare a unui atac al hackerilor. Potrivit AFP, site-ul şi conturile de e-mail ale avocatului celor două femei care au depus plângere împotriva lui Assange au fost de asemenea atacate. Site-ul WikiLeaks a avut partea lui de atacuri, din partea unor hackeri ostili, şi a fost în mai multe rânduri indisponibil, pe parcursul săptămânii trecute. Problemele s-au rezolvat însă săptămâna aceasta. Partidele Piraţilor din Europa au anunţat că îşi pun serverele la dispoziţie pentru a menţine online site-ul WikiLeaks, pe care zilnic, apar noi telegrame diplomatice americane.

"Îngrijorate de atingerile aduse libertăţii de informare, de opinie şi a presei, Partidele Piraţilor au decis într-o rezoluţie comună să facă Wikileaks disponibil pe o infrastructură comună tip "oglindă" la nivel mondial", spune o declaraţie postată pe site-ul Partidului Piraţilor din România. PayPal admite presiunile Departamentului de Stat Decizia Visa privind suspendarea temporară a plăţilor către site-ul fondat de Assange a fost luată ieri de oficialii companiei care au precizat că o hotărâre finală va fi luată după ce vor analiza activitatea WikiLeaks. Între timp, compania care procesează donaţiile către Wikileaks a ameninţat că va acţiona în judecată companiile Visa şi Mastercard pentru decizia lor. Datacell, o firmă din Islanda, a precizat că acţiunile celor două companii încalcă contractul încheiat cu clienţii. "Clienţii Visa ne contactează pentru a ne spune că au donat şi că nu sunt mulţumiţi de faptul că această companie le respinge donaţiile", spune o declaraţie a Datacell.

"Este clar că Visa se află sub influenţă politică", mai spune declaraţia companiei.

The Guardian, una dintre publicaţiile partenere ale WikiLeaks în demersul publicării telegramelor, a scris ieri că, în vreme ce au oprit transferurile de bani către WikiLeaks, Visa şi Mastercard permit în continuare donaţiile către Knights Party, o organizaţie rasistă susţinută de Ku Klux Klan. Azi a apărut şi o explicaţie suplimentară a oficialilor PayPal. Un reprezentant al companiei, citat de The Guardian, a admis că suspendarea contului WikiLeaks a fost decisă după ce Departamentul de Stat i-a avertizat că site-ul fondat de Assange este implicat în activităţi ilegale. Citeşte aici despre scandalul WikiLeaks decodat de hackerii români şi aici despre ultimele telegrame diplomatice americane publicate de acest site.

Ne puteți urmări și pe Google News