WikiLeaks: Assange rămâne în arest, dezvăluirile continuă

WikiLeaks: Assange rămâne în arest, dezvăluirile continuă

Jurnalistul australian a fost arestat ieri la Londra pe baza unor acuzaţii de viol formulate de procurorii suedezi.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va rămâne în custodia poliţiei britanice până pe 14 decembrie, după arestarea sa, ieri, pe baza acuzaţiei de viol formulată în Suedia. Reprezentanţii siteului care publică zilnic depeşele secrete ale diplomaţiei SUA asigură că demersul va continua. Procurorii suedezi au subliniat la rândul lor că acuzaţiile ce i se aduc lui Assange nu au legătură cu activitatea jurnalistului.

Assange, care face obiectul unei cereri de extrădare adresată de Suedia, a fost arestat ieri la Londra, după ce a acceptat să se prezinte la poliţie. Un purtător de cuvânt al poliţiei a precizat că Assange e acuzat de viol, molestare sexuală şi coerciţie, pe baza unor plângeri depuse de două femei cu care a întreţinut relaţii sexuale în 2010, la Stockholm. Cele două femei susţin că ceea ce a început ca o relaţie consensuală cu Assange, a devenit de la un punct neconsensuală.

Prima femeie, identificată drept "Miss A", spune că a fost victima unei coerciţii din partea lui Assange. Tot ea îl acuză că a molestat-o sexual, întreţinând relaţii sexuale fără prezervativ, în ciuda solicitărilor ei repetate în acest sens. O altă acuzaţie spune că Assange a întreţinut relaţii sexuale cu o altă femeie, fără prezervativ, în timp ce ea dormea. Legea suedeză pedepseşte astfel de fapte cu până la patru ani închisoare, notează Reuters.

Assange a negat acuzaţiile şi a subliniat că se opune cererii de extrădare în Suedia, mişcare ce va declanşa o luptă legală de durată. Un judecător britanic i-a respins cererea de eliberare pe cauţiune, motivând că suspectul ar putea să se sustragă urmăririi justiţiei. Alături de jurnalist, la înfăţişarea în faţa Curţii, erau prezente mai multe vedete - printre care regizorul Ken Loach, cunoscut om de stânga - dispuse să ofere banii necesari cauţiunii.

Washingtonul, mulţumit

Arestarea lui Assange este "o veste bună", a apreciat ieri secretarul pentru apărare al SUA, Robert Gates. SUA au criticat publicarea secretelor diplomatice, susţinând că demersul pune vieţile multor oameni în pericol.

Site-ul WikiLeaks a promis ieri că publicarea telegramelor va continua, organizaţia confruntându-se însă cu probleme. Visa şi Mastercard au suspendat ieri plăţile făcute de donatori către WikiLkeas, după ce o bancă elveţiană blocase, cu o zi în urmă, conturile lui Assange.

CITEŞTE MAI MULTE DEZVĂLUIRI ÎN SECŢIUNEA WIKILEAKS

Ne puteți urmări și pe Google News