Anul trecut, filmul "Brokeback Mountain" a starnit o intreaga polemica pe tema homosexualitatii si a fost interzis in unele tari.
Unii au intampinat „Brokeback Mountain” cu titlul „Violul barbatului Marlboro”, altii l-au numit „film de propaganda gay”, altii l-au ironizat usturator. O mare parte insa, in schimb, au deplans si au plans faptul ca Academia Americana nu i-a acordat premiul pentru cel mai bun film si au acuzat Hollywoodul de homofobie.
Cu toate ca producatorii au facut eforturi enorme ca „Brokeback Mountain”, in regia lui Ang Lee, sa nu fie considerat drept un film cu o agenda politica, nu a fost chip ca subiectul abordat sa nu incinga spiritele.
Grupurile crestine fundamentaliste l-au anatemizat, cativa comentatori l-au calificat drept „indoctrinant”, comedienii l-au parodiat cu placere, iar comunitatile gay l-au considerat un fel de stindard sub care sa stranga randurile.
Hollywoodul, homofob?
Unul dintre cei mai influenti critici de film ai Americii, Roger Ebert, a raspuns nuantat la aceasta intrebare. Intr-un interviu acordat web site-ului „AfterElton.com”, destinat stirilor despre gay in media si divertisment, Ebert a declarat ca, probabil, unii membri ai Academiei Americane de Film au votat impotriva lui „Brokeback Mountain” din cauza homofobiei. A adaugat insa ca acesta nu a fost un factor decisiv cand Academia a optat pentru Oscarul pentru cel mai bun film in favoarea lui „Crash”.
Totusi, nu aceasta a fost si parerea comunitatilor gay din Statele Unite. Rateul lui „Brokeback Mountain” in fata lui „Crash” i-a facut pe multi sa se indoiasca de faptul ca Hollywoodul este atat de liberal pe cat ii place sa se arate. Unii comentatori au fost de parere ca membrii votanti ai Academiei s-au simtit mai confortabili cu o poveste contemporana de conflict rasial decat cu povestea de dragoste intre doi barbati.
Dezamagirea a fost cu atat mai mare cu cat comunitatile gay chiar sperau ca Oscarul pentru cel mai bun film sa cucereasca noi teritorii pentru avansarea drepturilor lor. Pentru a se consola insa, peste 800 de fani stransi in jurul unui forum numit „Ultimate Brokeback Forum” au adunat mai mult de 24.000 de dolari si au cumparat o pagina de publicitate in „Daily Variety”. Ad-ul multumea realizatorilor filmului pentru ca au „transformat nenumarate vieti in cel mai premiat film al anului”.
INTERZIS
„Homosexualitate, nuditate si profanare extreme”
In China, „Brokeback Mountain” nu a intrat deloc in cinematografe, unde si asa este lansat un numar limitat de productii. Motivul invocat de statul chinez: nu prea exista audienta pentru un astfel de film. Pe de alta parte s-a vorbit insa enorm despre el in presa, iar multe dintre cronici i-au fost extrem de favorabile. Presa straina a speculat ca adevaratul motiv este exact subiectul filmului, fata de care guvernul este ostil.
Si Emiratele Arabe Unite au interzis filmul. Ministerul Informatiei din Emirate a decis sa-si apere cetatenii de „comportamentele ofensive, anormale” portretizate in film, temandu-se ca „Brokeback Mountain” „ar distruge valorile si moravurile societatii”.
In Bahamas, Consiliul pentru controlul spectacolelor de teatru si al filmelor a decis sa nu permita difuzarea peliculei, pentru ca prezinta scene de o „homosexualitate, nuditate si profanare extreme”.
PREJUDECATI
Cenzurat si in SUA > Filmul si-a gasit cenzori si in Statele Unite. Proprietarul unui cinematograf din oraselul Sandy, statul Utah, a decis sa nu mai difuzeze filmul cand a aflat care este subiectul sau. Larry Miller a renuntat la obligatiile sale contractuale, care prevedeau difuzarea filmului, cu doua ore inainte de prima proiectie, pentru ca a aflat ca era vorba de o poveste de dragoste intre doi barbati. Miller a declarat la vremea respectiva (6 ianuarie 2006) ca filmul se indeparteaza de „familiile traditionale”.
> Gene Shalit, criticul de film al „The Today Show” (difuzat de MSNBC), l-a caracterizat pe Jack Twist, personajul lui Gyllenhaal, drept un „sexual predator”, pentru ca „il urmareste pe Ennis si il ademeneste in idile sporadice”. Declaratia lui Shalit a atras critici, mai ales din partea grupului gay GLAAD, care a subliniat ca e acelasi lucru cu a considera personajul lui DiCaprio din „Titanic” un „sexual predator” pentru ca incearca sa seduca o femeie. Shalit si-a cerut mai tarziu scuze.
> Pentru a-si juca rolurile cat se poate de convingator, Heath Ledger si Jake Gyllenhaal s-au pus pe citit. Regizorul Ang Lee le-a recomandat „Farm Boys: Lives of Gay Men from the Upper Midwest”, de Will Fellows. Lectura nu l-a impresionat pe Gyllenhaal, care a spus ca „personajele alea nu stiau nici macar ce inseamna gay”.
„Evenimentul zilei” iti aduce filme de Oscar, in fiecare miercuri. Dupa „Aviatorul”, „Million Dollar Baby” si „Crash”, continuam maine cu „Brokeback Mountain”.
Cititi si: Aviatorul - un miliardar excentric
Filmul lui Eastwood pune biserica pe jar
Rasismul macina "visul american"