Cel mai activ candidat pare că a fost Viorica Dăncilă, prezidențiabilul PSD. S-a îmbrățișat cu bătrâni în Maramureș, a participat la un ceremonial miliar la Carei, a cumpărat ridichi din piață, la Satu Mare, după care a traversat țara până la Bacău. Aici s-a plimbat cu bicicleta, a tăiat panglici și s-a fotografiat în chip de mamă protectoare sau de fiică grijulie, alături de copii și adolescenți în costume populare ori strângând la piept câte o bătrânică cu chip ridat, aleasă cu grijă pentru ca hainele-i sărăcăcioase să nu contrasteze prea tare cu taioarele scumpe ale prezidențiabilei.

De departe cele mai simpatice imagini au fost cele în care Viorica Dăncilă și staff-ul PSD au ieșit la plimbare cu bicicleta pe centura de ocolire a Bacăului. Clar stânjenită de postura în care a fost pusă, trăgând de poalele cămășii care-i atârna peste pantaloni, Viorica Dăncilă a dat, totuși, o tură pe două roți, spre hazul internauților.

Vedeta Dan Barna, împărțitorul de autografe

Aflat, la rându-i, în turneu electoral în vestul țării, candidatul USR, Dan Barna, a lăsat cu gurca căscată pe toată lumea când s-a oferit să-i dea un autograf lui Emerich Ienei, antrenorul care a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua. Politicos, fostul antreonor i-a făcut jocul lui Barna dar a comentat câteva ore mai târziu: „Asta este o chestie de inteligență“. Ca și plimbarea Vioricăi Dăncilă cu bicicleta, întâlnirea dintre Barna și Ienei a devenit subiect de glume pe internet. Și n-a fost chiar tot.

Imaginea de personaj politic sobru, occidental, pe care o afișează Dan Barna s-a prefăcut în țăndări în momentul în care a fost întâmpinat cu lăutari la o întâlnire cu simpatizanții, dintr-o comună din Arad, Sântana. Chiar înainte de discursul politic, muzicanții i-au dedicat o melodie cu versuri compuse special pentru el: „(…) Aici este sărbătoare/ Fiindcă USR-ul are/ Pe Dan Barna invitat/ Mai de seamă candiat/ Susținut de sântăneni/ Să ajungă-n Cotroceni (…)“

Iohannis nu riscă nimic

Campania electorală a candidatului Klaus Iohannis este, poate, cea mai puțin interesantă dintre toate cele care se derulează în aceste zile. Considerat principalul favorit al competiției, el nu riscă mai nimic. Nu este interesat de dezbateri publice cu ceilalți contracandidați, unde ar putea pierde puncte politice, și participă doar la evenimente oficiale și de partid. La fel a procedat și la acest final de săptămână, când a preferat compania reprezentanților PNL, partidul care îi susține candidatura.

După ce vineri a participat la evenimentele dedicate Zilei Armatei de la Carei, Iohannis a revenit în Capitală, sâmbătă, și a luat parte la Reuniunea Ligii Aleşilor Locali ai Partidului Naţional Liberal. Evenimentul s-a desfășurat la Sala Polivalentă și a reunit primari, președinți de consilii județene și consilieri din toată țara. A fost o întâlnire electorală ca la carte, cu discursuri și îndemnuri mobilizatoare, aplauze la scenă deschisă și fotografii dar și scandări anti-PSD.