Indonezia, sub apă şi foc. Un tsunami şi patru vulcani care erup simultan

Indonezia, sub apă şi foc. Un tsunami şi patru vulcani care erup simultan

O nouă erupţie a vulcanului Merapi pune în stare de alertă autorităţile din Indonezia. Astăzi, vulcanul a început să erupă din nou. Un alt vulcan, Anak Krakatau, s-a "trezit" şi a determinat autorităţile să ridice gradul de alertă în jurul acestuia. Gradul de alertă a fost ridicat pentru alţi doi vulcani, Karangetang (Insula Siau) şi Ibu (Insula Halmahera).

Marţi dimineaţă, vulcanul Merapi a început să erupă după o pauză de aproape patru ani. Peste 40.000 de persoane au fost evacuate. Au existat şi victime, în urma primei explozii: 38 de persoane au murit. Astăzi, Associated Press a anunţat că norii de cenuşă fierbinte au coborât pe pantele sudice şi estice ale vulcanului.

Este cea de-a patra erupţie a vulcanului. În noaptea de vineri spre sâmbătă, forţa erupţiei a speriat mii de locuitori care se aflau în zonă. Poliţiştii şi soldaţii care se aflau în perimetrul evacuat au fugit şi ei. Erupţia de vineri noapte a fost chiar mai puternică decât prima, care a avut loc marţi, iar specialiştii avertizau că sub crater se află o cantitate mare de magmă şi se aşteptau noi erupţii.

Pentru că în urma erupţiei de vineri noapte materia incandescentă a fost aruncată la 20 de kilometri distanţă de crater, vulcanologii au sfătuit autorităţile să extindă perimetrul de siguranţă de la 10 kilometri, la 20 de kilometri de crater.

Alţi trei vulcani ameninţă să erupă

La est de insula Java, vulcanul Anak Krakatau a început să arunce în aer cenuşă şi roci incandescente. Locuitorii din zonă au fost avertizaţi să menţină o distanţă de siguranţă de cel puţin doi kilometri de crater. Gradul de alertă a fost ridicat vineri, iar vulcanologii monitorizează zona.

Între timp, Karangetang, din Insula Siau, unul dintre cei mai activi vulcani din arhipelag, şi Ibu (Insula Halmahera), sunt monotorizaţi. NIvelul de alertă este ridicat, dar încă nu a fost instituit nivelul maxim 4. Vulcanul Karangetang a avut 41 de erupţii mari din 1675. În urma ultimei erupţii care a avut loc pe 6 august, patru persoane au murit.

În Indonezia se află 18 vulcani activi, iar unul din Sumatra, Sinabung, erupt după 400 de ani de inactivitate. Evenimentul a avut loc anul acesta, pe 29 august. La ultima erupţie, din septembrie, cenuşa aruncată în aer a ajuns la 5.000 de metri înălţime.

Un tsunami devastator

În timp ce localnicii din zona vulcanului Merapi, din Insula Java, trebuie să facă faţă lanţului de erupţii, alţi indonezieni se luptă cu tragedia produse tsunami. Luni, în urma unui cutremur. 

Luni seara, în urma unui cutremur de 7,7 grade pe scara Richter, un tsunami violent a lovit Insulele Oceanului Indian. Ultimul bilanţ arată peste 400 de victime, iar alte peste 100 de persoane sunt dispărute. Ultimele cifre puse la dispoziţie de autorităţile din Indonezia arată 408 de morţi şi 303 de dispăruţi. La patru zile de la tsunami, Hans Bochove, şeful misiunii Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii în Sumatra Occidentală, a precizat, citat de agenţia de presă spaniolă EFE, că va fi "foarte, foarte dificil" să se mai găsească supravieţuitori.

Ne puteți urmări și pe Google News