Evenimentul Zilei > International > „Vreau epilare braziliană!” – Transsexualul care hărțuiește Saloanele de Cosmetică
„Vreau epilare braziliană!” – Transsexualul care hărțuiește Saloanele de Cosmetică

„Vreau epilare braziliană!” – Transsexualul care hărțuiește Saloanele de Cosmetică

Patroana unui salon de cosmetică a fost obligată să-și închidă afacerea pentru că a refuzat „epilarea totală” a transsexualului Jessica.

Proprietara unei mici afaceri de cosmetică la domiciliu din provincia canadiană Columbia Britanică a fost obligată să-și închidă afacerea după ce a refuzat să ofere o „epilare braziliană” (integrală) a zonei genitale a unui transsexual, pe nume Jessica Yaniv, care se prezintă ca activist pentru drepturile omului.

Marcia da Silva, o tânără mămică, a primit o solicitare din partea Jessicăi Yaniv la scurt timp după ce și-a deschis afacerea și, într-un prim schimb de mesaje, proaspăta patroană a acceptat solicitarea vizitei la domiciliu. Yaniv afirmă însă că Da Silva a anulat programarea când i-a trimis o fotografie de-a sa și i-a spus că este transsexual.

Nu era primul salon de cosmetică pe care îl contacta Yaniv. Dimpotrivă, el își luase obiceiul de a-i hărțui pe patronii acestora, depunând peste o duzină de plângeri la un tribunal pentru drepturile omului din Columbia Britanică, prezentându-se ca o victimă a discriminării.

„Nu aveți dreptul să faceți o triere a clienților”, a declarat Yaniv în fața instanței. Militantul LGBT i-a cerut Marciei da Silva daune bănești, calificând refuzul acesteia de a-l servi drept „neonazism”.

Într-un mesaj pe Twitter, Jessica Yaniv a scris:

„Este vorba de întreprinderi și de indivizi care folosesc religia și cultura lor pentru a refuza să servească grupurile protejate, pentru că nu sunt de acord cu ele.”

Da Silva a declarat că a refuzat să epileze zona intimă a lui Yaniv din cauza inconfortului pe care i-o provoca faptul că acesta are organe genitale masculine și din cauza îngrijorării privind securitatea sa pe care soțul a ridicat-o, dat fiind că hărțuirile lui Yaniv erau cunoscute.

Jay Cameron, avocat la centrul „Justice for Constitutiona Freedom”, care a reprezentat-o pe Da Silva și alte victime în instanță, a declarat:

„Unii dintre clienții mei au fost foarte afectați pe plan personal. Una dintre clientele mele și-a închis salonul, a făcut o depresie, a devenit insomniacă, iar această stare a durat mai multe luni.”

Acea clientă este Marcia da Silva.

Și Cameron a adăugat:

„A depune plângere pentru violarea drepturilor omului este un fapt foarte grav. Clienții mei sunt și ei oameni. Au și ei dreptul de a-și câștiga viața, dar există și stigmatul a ceea ce riști să ți se întâmple.”

Un alt salon contactat de Yaniv pe Facebook, căruia i-a cerut de asemenea o „epilare braziliană” cu ceară, i-a răspuns: „Ne pare rău, nu oferim servicii bărbaților”.

Shelah Poyer, esteticiana salonului respectiv, autoarea acestui răspuns, a fost și ea dată în judecată.

Transsexualul a cerut 2500 de dolari canadieni daune plus scuze din partea salonului, scrie cotidianul The Province.

Shelah Poyer este doar una dintre cele 15 persoane împotriva cărora Yaniv a depus plângeri la Vancouver și Abbotsford.