Mai precis, conform declarației purtătorului de cuvânt al instituției, Ovidiu Marincea, ”încă 1.060 de dosare, 21 de mape,14.290 de fișe, 6.644 de role microfilm” vor ajunge în cursul zilei de astăzi la CNSAS. În exclusivitate pentru EVZ, Marincea a precizat că ”este un episod el progeamului de predare de documente, program stabilit de conform protocolului încheiat cu CNSAS.

Numărul de dosare este stabilit în funcție de capacitatea de procesare și asimilare a acestor documente de către Consiliu”. Marincea a mai spus că SRI urmează să predea, până la 1 noiembrie, sute de mii de dosare şi microfilme către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

În octombrie 2017, Eduard Hellvig, a anunțat, în cadrul unui discurs susținut la Universitatea de Vest din Timișoara, că va avea loc o reevaluare a tuturor dosarelor care mai sunt în arhiva centrală a Serviciului în vederea identificării documentelor care pot fi predate.

Hellvig, a precizat atunci că Serviciul Român de Informații a încheiat orice legătură cu „trecutul nefast de dinainte de 1989”, adăugând că SRI va continua colaborarea cu CNSAS, urmând ca în perioada următoare să predea noi documente care să lămurească aspecte importante în cazuri precum cel al dizidentului Georghe Ursu sau al revoltei de la Brașov, din 1987.