Evenimentul Zilei > Economie > Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobilă, capitalizat în România cu aproape 500 milioane lei
Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobilă, capitalizat în România cu aproape 500 milioane lei

Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobilă, capitalizat în România cu aproape 500 milioane lei

Vodafone România a intrat pe piața românească în 2005, în urma preluării operatorului local Connex. În prezent, Vodafone este al doilea mare operator de telefonie mobilă din România. Principalii competitori ai companiei sunt Orange, Telekom și RCS & RDS.

Vodafone România, al doilea jucător local de telecomunicații mobile, a fost capitalizat cu 49,5 milioane de lei, la 115,916 milioane de lei, la care se adaugă o primă de emisiune de 445,5 milioane.

Operațiunea a fost determinată de faptul că activul net al societății se situa sub nivelul minim prevăzut de articolul 153, indice 24 din Legea societăților nr. 31/1990

„Dacă consiliul de administrație, respectiv directoratul, constată că, în urma unor pierderi, stabilite prin situațiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societății, determinat ca diferență între totalul activelor și totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, va convoca de îndată adunarea generală extraordinară pentru a decide dacă societatea trebuie să fie dizolvată”, se arată în actul normativ.

Doi ani la rând, pe pierderi

De la 1 aprilie 2020, Vodafone România a devenit și furnizor de servicii fixe de telecomunicații, după fuziunea prin absorbție cu operatorul prin cablu UPC România, preluând abonații UPC.

Vodafone România a închis pe minus anul 2021, pentru al doilea an consecutiv, dar și pe fondul preluării UPC România, pierderea atingând 410,916 milioane de lei, în creștere cu 92% față de 2020, când operatorul a consemnat un rezultat negativ net de 214,1 milioane de lei, o premieră pentru exercițiile financiare aferente anilor 2008 – 2020.

Potrivit datelor din varianta scurtă a bilanțului, analizate de Profit.ro, pierderea Vodafone este rezultatul majorării cheltuielilor totale ale companiei cu 7,4%, la 5,36 miliarde de lei, de la 4,98 miliarde de lei în 2020, în timp ce veniturile totale au avansat cu 3,8%, de la 4,76 miliarde de lei la 4,95 miliarde de lei. Afacerile companiei au avansat cu 2,6%, la 4,59 miliarde de lei.

Datoriile companiei se situau la 3,87 miliarde de lei la finele anului trecut, cu circa 9% mai mult față de decembrie 2020. Creanțele totale au scăzut cu 9,1%, la 930,6 milioane de lei. Numărul mediu de salariați ai companiei a coborât cu 5%, la 3.713 persoane.

Concedieri masive la Vodafone

Grupul britanic de telefonie Vodafone intenţionează să elimine mai multe sute de locuri de muncă, majoritatea la sediul central din Londra, a anunţat vineri cotidianul Financial Times citând surse din apropierea discuţiilor. Vodafone are aproximativ 104.000 de angajaţi la nivel mondial, dintre care 9.400 în Marea Britanie.

Informaţiile publicate în Financial Times vin după ce în luna noiembrie a anului trecut Vodafone a anunţat că va lua măsuri de reducere a costurilor în valoare de un miliard de euro, în contextul deteriorării condiţiilor de pe piaţă.

Grupul britanic de telefonie Vodafone intenţionează să elimine mai multe sute de locuri de muncă, majoritatea la sediul central din Londra, a anunţat cotidianul Financial Times. Vodafone are aproximativ 104.000 de angajaţi la nivel mondial, dintre care 9.400 în Marea Britanie.