Evenimentul Zilei > International > Vocea unui preot egiptean, de 3.000 de ani, reînviată cu ajutorul unei imprimante 3D
Vocea unui preot egiptean, de 3.000 de ani, reînviată cu ajutorul unei imprimante 3D

Vocea unui preot egiptean, de 3.000 de ani, reînviată cu ajutorul unei imprimante 3D

Cercetătorii britanici au pus resturile mumificate ale preotului Nesyamun printr-un tomograf și o imprimantă 3-D, tipărind o replică a vocii sale. Nesyamun, pe al cărui sicriu a fost înscris „adevărul vocii” când a murit, a fost preot și scrib în secolul 11 Î.Hr, în timpul domniei faraonului Ramses al XI-lea.

Se spune că vocea sa a fost un instrument vital pentru îndeplinirea îndatoririlor sale din templul din Karnak, în Luxor, și și-ar fi exprimat dorința ca vocea să-i fie auzită, încă o dată, și în viața de apoi, potrivit news.sky.com.

O echipă de oameni de știință de la Royal Holloway, Universitatea din Londra, Universitatea din York și Muzeul Leeds a reușit să îi ”reînvie”, acum, vocea. Cercetătorii au reușit să reproducă tonul vocii preotului, cu ajutorul unei replici 3D a tractului său vocal, care a fost scanat pentru a stabili dimensiunile precise. Această replică a fost conectată la un laringe electronic, pentru a obține vocea artificială.

Este primul proiect care redă, cu succes, vocea unei persoane decedate. Cercetătorii speră ca în viitor să poată folosi modele create pe computer pentru a recrea propoziții întregi cu vocea lui Nesyamun.

Această tehnică „ne-a dat șansa unică să auzim sunetul vocii cuiva care a murit demult”, a spus cercetătorul Joann Fletcher. Ea a adăuat că Nesyamun își dorea să fie auzit și în viața de după moarte, care era parte din religia egiptenilor.

„E scris pe sarcofagul său, este ceea ce-și dorea. Într-un fel, am reușit să-i îndeplinim dorința”, a adăugat Fletcher.