Se spune că vocea sa a fost un instrument vital pentru îndeplinirea îndatoririlor sale din templul din Karnak, în Luxor, și și-ar fi exprimat dorința ca vocea să-i fie auzită, încă o dată, și în viața de apoi, potrivit news.sky.com.

O echipă de oameni de știință de la Royal Holloway, Universitatea din Londra, Universitatea din York și Muzeul Leeds a reușit să îi ”reînvie”, acum, vocea. Cercetătorii au reușit să reproducă tonul vocii preotului, cu ajutorul unei replici 3D a tractului său vocal, care a fost scanat pentru a stabili dimensiunile precise. Această replică a fost conectată la un laringe electronic, pentru a obține vocea artificială.

Este primul proiect care redă, cu succes, vocea unei persoane decedate. Cercetătorii speră ca în viitor să poată folosi modele create pe computer pentru a recrea propoziții întregi cu vocea lui Nesyamun.

Această tehnică „ne-a dat șansa unică să auzim sunetul vocii cuiva care a murit demult”, a spus cercetătorul Joann Fletcher. Ea a adăuat că Nesyamun își dorea să fie auzit și în viața de după moarte, care era parte din religia egiptenilor.

„E scris pe sarcofagul său, este ceea ce-și dorea. Într-un fel, am reușit să-i îndeplinim dorința”, a adăugat Fletcher.