Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin atacă SUA! „Cu Rusia nu trebuie să se vorbească în limbajul ultimatumurilor”
Vladimir Putin atacă SUA! „Cu Rusia nu trebuie să se vorbească în limbajul ultimatumurilor”

Vladimir Putin atacă SUA! „Cu Rusia nu trebuie să se vorbească în limbajul ultimatumurilor”

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat, vineri, SUA că iau la nivel global decizii ce împing lumea într-o nouă cursă a înarmării ce poate provoca un nou război rece. Şeful statului rus a făcut, astfel, aluzie şi la scutul american antirachetă.

"Nu conflictele locale, ci decizii precum retragerea unilaterală a SUA din tratatul ABM (privind apărarea antirachetă) sunt cele care pot conduce la un război rece", a spus Vladimir Putin în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Forumul economic de la Sankt Petersburg, conform Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

În opinia lui Putin, o posibilă denunţare a tratatului ABM de către SUA ar schimba sistemul global de securitate, fapt ce va influenţa şi conflictele regionale din lumea întreagă, deoarececă părţile beligerante găsesc întotdeauna arme, lucru de asemenea valabil pentru regiunile din estul Ucrainei.

Putin a susţinut mai departe că, după dezintegrarea Uniunii Sovietice, statele occidentale, şi în special SUA, "au căzut într-o stare de euforie şi, în loc să stabilească relaţii de bună vecinătate (cu fostele republici sovietice), au început să asimileze noi spaţii geopolitice pe care le-au crezut libere".

"Problema (în relaţiile cu SUA) este că încearcă să ne impună standardele şi deciziile lor, fără să ţină cont de propriile noastre interese", a subliniat liderul de la Kremlin

El a menţionat totodată că, în pofida crizei ucrainene, ţara sa este deschisă cooperării cu statele occidentale, dar în relaţiile cu Rusia "nu trebuie să se vorbească în limbajul ultimatumurilor".