Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, a declarat că Executivul încearcă să păstreze actualul nivel al taxelor şi impozitelor.
Totuşi, guvernul a pregătit câteva „variante” pentru negocierile cu membrii echipei de evaluare a FMI, însă niciuna nu corespunde celor vehiculate „la televizor”, a explicat Vlădescu.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că Guvernul pregăteşte majorarea taxelor şi a impozitelor pentru a mări veniturile la buget, în contextul în care acestea au scăzut în primul trimestru. Însă, atât guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cât şi Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, au declarat că majorarea taxelor ar fi contraproductivă şi va bloca la redresarea economică. Deficitul bugetar, combustibil pentru creşterea economică?
FMI ar putea revizui din nou prognozele privind evoluţia economiei româneşti. Ultimele estimări indică o creştere economică de 0,8%, însă după primele analize se pare că economia va continua să scadă şi anul acesta.
Una dintre soluţiile pentru redresarea economiei o constituie investiţiile, însă acestea ar conduce la creşterea deficitului bugetar peste pragul de 5,9% din PIB, convenit cu FMI. Ministrul Transporturilor Radu Berceanu spune că România îşi permite să înregistreze un deficit mai mare, deoarece este nevoie de investiţii.
Şeful Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a precizat însă că nu au fost luate în calcul alte valori ale deficitului bugetar decât cea convenită cu FMI. Taxe şi impozite mai mari
Crin Antonescu a dat publicităţii un document care arată intenţia de a desfiinţa cota unică de impozitare introducând un impozit lunar de 25% asupra veniturilor de peste 4.000 de lei, de a majora impozitul pe profit la 25% şi de a dubla valoarea taxelor şi impozitelor locale.
De asemenea, contribuabilii care au achitat deja dările către stat vor fi informaţi de autorităţile locale despre diferenţele pe care le au de plătit până în luna septembrie a acestui an.