Evenimentul Zilei > Social > Vlad Ivanov, un nou rol, un nou succes
Vlad Ivanov, un nou rol, un nou succes

Vlad Ivanov, un nou rol, un nou succes

Filmele de Constantin Popescu şi de Dragomir Sholev de la San Sebastian au fost lăudate de presă.

Festivalul de la San Sebastian (17-25 septembrie) este unul dintre puţinele de listă A care nu a mizat până acum pe regizorii din noul val românesc.

Însă la ediţia de anul acesta, în secţiunea Zabaltegi, în subsecţiunea consacrată tinerilor regizori, au fost selecţionate lungmetrajele "Principii de viaţă", de Constantin Popescu, şi "Shelter", de Dragomir Sholev. Cel dintâi este coscris de Răzvan Rădulescu şi Alex Baciu; alături de ei, filmul a fost acompaniat la San Sebastian de actorii Vlad Ivanov şi Rodica Lazăr. Cel de-al doilea este un film bulgăresc, al cărui scenariu le aparţine lui Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf.

Reacţia specialiştilor

Jurnalistul Boyd van Hoeij a realizat o trecere în revistă a filmelor şi premiilor de la San Sebastian pentru site-ul specializat în cinema independent IndieWire. Criticul are numai lucruri bune de zis despre "Principii de viaţă".

Consideră că subsecţiunea Zabaltegi dedicată tinerilor cineaşti este cea mai interesantă şi că filmul lui Constantin Popescu reprezintă "o descoperire" care "explorează dinamica unei familii", precizând că îi aparţine de drept actorului Vlad Ivanov, interpretul personajului principal, Velicanu.

Cât despre scenariştii Răzvan Rădulescu şi Alex Baciu, Van Hoeij face o paralelă între "Principii de viaţă", "Boogie" şi "Marţi, după Crăciun", observând similitudinile în termeni de "subiectul de zi cu zi, firescul dialogurilor, plasarea personajelor în clasa de mijloc şi cadrul temporal scurt".

"Prolificul Rădulescu a coscris şi scenariul filmului bulgăresc din Zabataltegi, «Shelter», care pare 100% românesc, cu toate că acţiunea este plasată în Bulgaria zilelor noastre", opinează Van Hoeij.

Odrasle dificile

"Un om divorţat de soţie, cu un copil de 14 ani din prima căsătorie şi căsătorit cu o femeie uşor mai tânără, cu care are un copil de 2 ani. Vrea să îşi facă şi casă, are şi firmă – o tipografie, cu un asociat, acolo are comenzi multe -, vrea să plece şi în vacanţă, vrea să-l ia în vacanţă şi pe copilul nr. 1, cel mare… Vrea să le facă pe toate." Aşa îl caracteriza, într-un interviu acordat EVZ, Răzvan Rădulescu pe Velicanu, personajul principal din "Principii de viaţă".

În ceea ce priveşte "Shelter", Răzvan Rădulescu afirma că a scris "o poveste despre lipsa de cuprindere pe care o au părinţii în ce-i priveşte pe copiii lor în formare. Unde încep lucrurile, care e momentul în care de fapt începi să nu-ţi mai cunoşti copilul, începi să fantasmezi nu numai în legătură cu ce ar trebui el să fie sau să devină, dar şi cu cine ştii tu că e el în momentul acesta".

Citiţi şi:

  • Răzvan Rădulescu: "Trăiască noul val bulgăresc!"
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: