Evenimentul Zilei > Politica > Vizitatori de rang înalt la baza de la Deveselu. Care a fost motivul
Vizitatori de rang înalt la baza de la Deveselu. Care a fost motivul

Vizitatori de rang înalt la baza de la Deveselu. Care a fost motivul

Toți ambasadorii NATO au vizitat scutul de la Deveselu, în semn de solidaritate cu alianța nord-atlantică

Baza militară de la Deveselu, a găzduit marți un eveniment fără precedent, toți ambasadorii statelor membre ale NATO în România fiind prezenți pentru a-și arăta susținerea față de NATO , la invitația ambasadei SUA la București. La eveniment a fost prezent și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Vizita de la Deveselu a fost organizată după ce Rusia a avut mișcări agresive în zona Marii Negre.

Un alt motiv l-a reprezentat și declarațiile recente ale președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a spus că „suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”. Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat la Deveselu că alianța NATO rămâne principala structură de apărare a aliaților din Europa și America de Nord. Ambasadorul a reafirmat angajamentul SUA de a-și apăra aliații, conform articolului 5 din Tratatul alianței.
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, a anunțat că România își va menține și în bugetul din 2020 o suma reprezentând 2% din PIB pentru apărare, precizând că România este una din puținele țări care utilizează cea mai mare parte a acestor fonduri pentru înzestrarea armatei. Michele Ramis, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, a încercat să dea o altă interpretare declaraţiilor preşedintelui Macron, afirmând că nu reprezintă „o critică a structurii NATO”.

Potrivit ambasadoarei Franței, președintele Macron a vrut să tranmita mesajul că „există o nevoie de consens politic” în Alianţă, scrie g4media.ro

„Ce a spus preşedintele meu nu este o critică a funcţionării NATO în sine şi a structurii militare. NATO este o organizaţie foarte eficace, foarte structurată, cu o ierarhie ce funcţionează foarte bine, interoperabilitate şi aceste declaraţii nu se refereau la structura militară. A spus că există probabil, în interiorul NATO, o nevoie de consens politic mai mare între aliaţi, când se iau decizii individuale. Asta e tot. Nu a pus sub semnul întrebării pertinenţa”, a spus ambasadorul Michele Ramis.Cord Meier Klodt,ambasadorul Germaniei la Bucureşti, a spus că alianța NATO e esențială pentru securitatea regiunii:

„Cred că este foarte clar pentru noi toţi – avem nevoie de mai multă Europa în sistemul nostru de apărare, avem nevoie de coeziune, de un impact mai mare al Europei, dar nu că substitut, ci să fie coordonată îndeaproape în cadrul NATO. Această este poziţia Germaniei. Sunt convins că Franţa ştie că putem avea securitatea de care avem nevoie, într-o lume de ameninţări , doar dacă suntem coordonaţi. Poate topica şi accentele sunt diferite, dar noi, Germania, credem cu putere că trecem de provocări numai în acest sistem”.

Comandanții bazelor militare de la Deveselu, baza românească și cea a SUA , au prezentat modul de funcționare și au subliniat că sistemul anti-rachetă este pur defensiv.