Evenimentul ZileiInternationalVisul lui Mao s-a împlinit! China a făcut Marele Salt și amenință SUA

Visul lui Mao s-a împlinit! China a făcut Marele Salt și amenință SUA

Visul lui Mao s-a împlinit! China a făcut Marele Salt și amenință SUA
Economia chineză revine puternic. Experții estimează că anul va înregistra o creștere de 8 la sută. O realizarea uriașă, dacă ne gândim la marile probleme pe care pandemia Covid-19 le-a provocat economiei mondiale. Mai important pentru chinezi este, însă, altceva.

Visul lui Mao s-a împlinit! China e pe punctul să depășească stadiul de economie emergentă.  În câțiva ani va intra, cu siguranță, în clubul select al țărilor dezvoltate.

“Dacă în 2021 lucrurile mergrg așa cum prevăd economiștii, China va trece de criza sanitară fără probleme. Produsul său intern brut (PIB) ar trebui să atingă, la sfârșitul anului, nivelul pe care îl anticipaseră analiștii economici occidentali în previziunile lor elaborate la sfârșitul anului 2019, adică înainte de apariția Covid-19”, scrie ziarul francez Le Monde.

Dragonul a prins aripi

Nicio altă țară G20 nu se poate lăuda cu performanțe comparabilă. China este locomotiva economiei globale. Celelalte mari economii se așteaptă să își revină din criza sanitară abia în a doua jumătate a anului.


„Mi-a cerut să falsific datele”. Acuzații de mușamalizare la adresa OMS


Luke Barrs, unul dintre strategii de la banca americană Goldman Sachs, numește perioada actuală drept „fenomen chinezesc”.Mai mult,  vorbește investitorilor despre o „oportunitate care nu vine de două ori într-o generație”.

Visul lui Mao s-a împlinit!

Pe vremea când ale Marelui Salt Înainte, megalomanicele planuri ale Marelui Salt Înainte, Mao fixa obiectivul. „Tovarășul Hrușciov ne-a spus că în 15 ani URSS va depăși SUA. Și eu pot spune că în 15 ani vom prinde din urmă sau chiar vom depăși Marea Britanie”. Cu o întârziere de cîteva decenii, comuniștii chinezi au depășit așteptăril „marelui conducător”.


Ucide 99,99% din virusuri și bacterii. Poate opri molimele?


China ar trebui, în următorii câțiva ani, să treac[ ]n categoria țarilor dezvoltate. Conform criteriilor Băncii Mondiale, statele care se încadrează în această categorie sunt cele al căror PIB pe cap de locuitor s-a ridicat, în 2019, la cel puțin 12.536 de dolari (în jur de 10.250 de euro, la rata actuală). La acea vreme, China avea numai 10.262 de dolari. Mulți experți estimează, însă, că va depăși acest prag până în 2022 sau 2023.

De altfel, președintele chinez Xi Jinping a declarat luna trecută că este „pe deplin posibil” ca economiațării sale să se dubleze până în 2035 în cadrul noului plan cincinal care vizează realizarea „socialismului modern” în 15 ani.

Visul lui Mao s-a împlinit! China amenință supremația SUA

Conform experților, China va depăși SUA și va deveni cea mai mare economie din lume până în 2028, cu cinci ani mai devreme decât se prognozase anterior, se arată într-un raport elaborate de Centrul pentru Cercetări Economice și de Afaceri din Marea Britanie (CEBR). Experții care au elaborat raportul apreciază a că managementul „priceput” al Covid-19 din China va spori creșterea relativă comparativ cu SUA și Europa în următorii ani, notează BBC.

Au găsit „comoara lui Churchill”. Se schimbă istoria!


Accesează: