La sfârșitul lunii martie, administratorii Vaticanului au organizat o reuniune de urgență dispunând înghețarea promoțiilor și angajărilor și interzicerea orelor suplimentare, călătoriilor și evenimentelor majore.

Potrivit unei note interne văzută de Reuters a spus că deciziile, în vigoare pentru restul anului, au fost luate „pentru a atenua, cel puțin pe termen scurt, impactul economic grav … și pentru a evita măsurile drastice ulterioare.”

O scrisoare din aprilie le-a spus însă șefilor de departament că, în conformitate cu politica papei, nu ar putea concedia angajați.

Fondul Peter’s Pence, care aduce aproximativ 50-65 de milioane de dolari anual, își propune să ajute activitățile Papei și să sprijine proiecte caritabile în cele mai nevoiașe zone din lume. Dar, de mai bine de 30 de ani, Sfântul Scaun a fost obligat să apeleze la fond pentru a continua derularea operațiunilor și pentru a completa deficitul bugetar al Sfântului Scaun.

În același timp, pandemia a redus drastic fondurile primite de la Muzeele Vaticanului, care au avut aproximativ 7 milioane de vizitatori anul trecut și sunt cea mai singură sursă de numerar a orașului.

Muzeele, care generează aproximativ 100 de milioane de dolari anual, au fost închise începând cu 8 martie și nu se vor redeschide, probabil, până la sfârșitul lunii, ceea ce duce la pierderea veniturilor pe trei luni.

Chiar și după redeschidere, oficialii se tem că măsurile de securitate sporite, cerințele de distanțare socială, noile reglementări în materie de sănătate și lipsa preconizată a turiștilor internaționali vor eroda vânzările de bilete și suveniruri.

„Cu siguranță avem anii grei înaintea noastră”, a declarat miercuri părintele Juan Antonio Guerrero, noul șef al Secretariatului pentru economie al Vaticanului, pe site-ul oficial Vatican News, potrivit EuropaFM.

El a estimat că venitul Sfântului Scaun va scădea cu 25 până la 45% din cauza coronavirusului, în funcție de măsurile de reducere a costurilor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE