Virusul HIV ameninta Romania

Virusul HIV ameninta Romania

Numai in ultimele trei luni ale anului s-au diagnosticat 14 cazuri noi de infectii, la tineri intre 15 si 19 ani.

Numarul imbolnavirilor cu HIV/SIDA ar putea creste in urmatorii zece ani, in Romania, din cauza sexului neprotejat ori a celui cu parteneri multipli, avertizeaza specialistii in boli infectioase.

Din cele peste zece mii de persoane care au HIV/SIDA, aproape jumatate sunt adolescenti sau tineri, multi dintre ei infectati in spitale in perioada anilor 1980-1990 prin intermediul transfuziilor cu sange netestat sau prin reutilizarea acelor de seringa. Numai in ultimele trei luni ale anului s-au diagnosticat 14 cazuri noi de infectii cu HIV, la tineri intre 15 si 19 ani, si 5 cazuri noi, la cei intre 25 si 29 de ani.

Infectia se transmite prin sex neprotejat in 99% din cazuri

In urma cu 17 ani, jumatate dintre copiii seropozitivi din Europa se inregistrau in Romania. Acum, acestia sunt tineri care si-au inceput viata sexuala si care ar putea transmite mai departe virusul, atentioneaza medicii infectionisti.

„Dintre imbolnavirile nou inregistrate, in 99% din cazuri infectia cu HIV s-a transmis pe cale sexuala”, atrage atentia medicul Mariana Mardarascu, coordonator al Compartimentului de Evaluare si Monitorizare a Infectiei HIV/SIDA in Romania, la Institutul „Matei Bals” din Bucuresti.

Mentalitatile invechite din Romania si lipsa cunostintelor despre modalitatile de transmitere HIV/SIDA sunt printre factorii care au dus la raspandirea acestui fenomen, sustin psihologii specializati in consiliere HIV si asistentii sociali.

„S-a creat o imagine extrem de negativa acestei boli. Multi tineri se tem sa vorbeasca cu partenerii lor despre aceasta infectie, altora nu le pasa si, din cauza traumei pe care o traiesc, devin ei insisi agresori”, marturiseste psihologul Corina Matei de la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals”.

Un alt motiv pentru care persoanele infectate cu HIV/SIDA ascund boala este respingerea lor in scoli, licee, facultati, in grupuri de prieteni si chiar in cabinete medicale.

„Consiliem tineri care nu sunt primiti la dentist ori la ginecolog, de exemplu, daca marturisesc ca au boala. In felul acesta, creste riscul pentru ceilalti sa se imbolnaveasca. Daca acesti oameni nu ar fi stigmatizati, ar fi mult mai usor sa controlam raspandirea infectiei”, este de parere asistentul social Violeta Gheorghe.

Datorita tratamentelor moderne cu medicamente antiretrovirale, speranta de viata a bolnavilor romani infectati cu HIV a crescut cu 50%, comparativ cu alte tari din Europa.

 „Noi avem supravietuitori de lunga durata. Suntem la a sasea, a saptea linie de tratament, iar rata mortalitatii acestor pacienti a scazut cu peste 50%”, specifica medicul infectionist Mariana Mardarascu. Virsul HIV se transimte la fel ca si cel hepatic prin sex neprotejat, folosirea acelor de seringa nesterilizate ori la nastere, de la mama la fat.

INVESTIGATII

Unde va puteti testa:

In toate spitalele de boli infectioase din tara si in centrele de consiliere si testare HIV. Va puteti testa anonim, iar acolo unde o veti face pe baza buletinului o sa vi se pastreze confidentialitatea datelor personale. Acestea sunt folosite doar pentru a intra in programul national de tratament. In Bucuresti se fac teste HIV la:

> Institutul „Matei Bals” > Institutul „Cantacuzino” > Centrul de Diagnostic sI Tratament „Victor Babes”

Ne puteți urmări și pe Google News