Deşi Olanda s-a distrat cu Italia şi cu Franţa, Viorel Moldovan, fostul golgheter al Generaţiei de Aur, crede că batavii nu vor mai reuşi să joace la fel de bine şi contra României în ultimul meci al Grupei C, care va decide cea de-a doua echipă calificată în sferturile de finală ale Campionatului European.

Supranumit pe vremuri Moldo-gol pentru calitatea de a se „lipi“ la gol din aproape orice poziţie, Viorel îi vede pe tricolori extrem de motivaţi şi de siguri în disputa cu naţionala antrenată de Van Basten. Moldovan este avizat să vorbească despre meciul României cu Olanda şi din altă perspectivă: poate explica în ce fel gândeşte un fotbalist deja calificat înaintea ultimului meci din grupă.

Naţionala României s-a aflat în această situaţie la Mondialele din 1998. În faza grupelor, tricolorii au obţinut două victorii consecutive, 1-0 cu Columbia şi 2-1 cu Anglia, obţinând biletele pentru „optimi“ înaintea ultimului meci, cu Tunisia. Această ultimă partidă a făcut furori la vremea respectivă. Toţi componenţii lotului, în frunte cu antrenorul Anghel Iordănescu, s-au vopsit blonzi, provocând un şoc la apariţia pe gazon!

Împotriva africanilor a fost aliniată o echipă cu multe rezerve. Evident deconectaţi, tricolorii n-au reuşit nicio clipă să se concentreze, fiind la un pas de a pierde meciul cu tunisienii! Adversarii au deschis scorul şi au condus multă vreme, până când pe teren au fost trimişi trei dintre titulari, printre care şi Viorel Moldovan. Acesta din urmă a şi reuşit, de altfel, să egaleze. Partida s-a terminat la egalitate, 1-1.

„Olandezii vor avea
o stare de automulţumire“

Fostul internaţional a vorbit ieri, pentru EVZ, despre meciul Olanda – România, de mâine. „Îi cunoaştem foarte bine pe olandezi. Va fi un joc echilibrat, dar suntem singurii capabili să-i batem! Simt că vom câştiga, fiindcă avem un ascendent moral faţă de ei. Avem capacitatea de a-i bloca şi de a lua trei puncte. Va fi însă un rezultat strâns“.

Moldovan a marcat, de-a lungul carierei, 25 de goluri pentru prima reprezentativă. Viorel a analizat tactica lui Victor Piţurcă din partidele cu Franţa şi cu Italia, dar şi jocul nostru cu Olanda: „Împotriva Franţei a fost nevoie să jucăm prudent! Piţurcă trebuia să-i anihileze pe Benzema, Ribery, Malouda şi Anelka. Deşi nu am pus în pericol poarta adversă, am scos ce ne-a interesat: un egal. Cu Italia am jucat foarte bine. Am avut şi ocazii. Suntem incomozi pentru adversari. În partida cu Olanda trebuie să adoptăm aceeaşi disciplină tactică, să nu dăm spaţii jucătorilor iuţi precum Robben, Sneijder şi Van Persie. O să dăm gol pe contraatac sau din fază fixă!“.

Moldovan ia în considerare o relaxare a liderului Grupei C în meciul cu România, având în vedere că olandezii şi-au asigurat calificarea în „sferturi“ de pe prima poziţie fără să depindă de rezultatul din etapa finală. Moldo-gol a făcut trimitere la situaţia tricolorilor din 1998. „Intervine o relaxare, fiindcă te gândeşti la jocul din «sferturi». Olandezii vor fi mai moi, aşa cum am fost noi cu Tunisia. Iordănescu a băgat atunci în teren rezervele. Olanda va avea o stare de automulţumire. Chiar şi când ne conducea Tunisia, nouă ne stătea gândul tot la meciul din «sferturi», cu Croaţia“.

IRONIC

„Italienii şi francezii sunt nişte plângăcioşi“

Viorel Moldovan i-a luat peste picior pe italieni şi pe francezi, pentru că, în loc să-şi vadă de joc, se uită în ograda României. „Franţa şi Italia au probleme cu antrenorii, de-aia joacă atât de prost. Cel puţin Franţa m-a dezamăgit total. Italia a fost largă, fără idei şi fără sclipire. Păcat că n-am transformat acel penalty, prin Mutu. Ca de obicei, italienii şi francezii sunt nişte plângăcioşi. Vor să pună presiune pe Olanda, ca să joace corect. Se agaţă de felurite lucruri. Pot să facă orice, fiindcă nu se vor califica!“.

Viorel Moldovan,
fost internaţional tricolor: "Intervine o relaxare, fiindcă te gândeşti la jocul din «sferturi». Chiar şi când ne conducea Tunisia, nouă ne stătea gândul tot la meciul din «optimi», cu Croaţia."

Evz.ro vă invită să participaţi pe durata turneului la concursul "Ghiceşte cu EVZ scorul zilei!", prin care puteţi câştiga un tricou-replică al echipei de fotbal a României sau un bax de bere.

ULTIMELE ŞTIRI DE LA EURO 2008:

Patru schimbări în echipă pentru meciul cu Olanda

„Nici taică-său nu credea că o să iasă fotbalist!“

Şoferul-scriitor: „Mutu e o poezie“

Bölöni: „Avem peste 50 la sută şanse de calificare!“

Austriecii speră, polonezii s-au resemnat

CRISTIAN DELCEA: Dacă ne calificăm…
———————————————————————-
Războaiele de la Euro ne-au decimat naţionala!

Ar fi fost prea frumos!

Lobonţ- povestea unui erou

David Villa loveşte din nou şi duce Spania în „sferturi“

Se roagă de olandezi!