Evenimentul Zilei > Social > Violonistul Alexandru Tomescu îl duce pe Ciprian Porumbescu la Beijing
Violonistul Alexandru Tomescu îl duce pe Ciprian Porumbescu la Beijing

Violonistul Alexandru Tomescu îl duce pe Ciprian Porumbescu la Beijing

Institutul Cultural Român de la Beijing organizează astăzi, în parteneriat cu Universitatea de muzică din Beijing, un recital de vioară cu Alexandru Tomescu.

Programul propus pentru recitalul de la Beijing, cuprinde piese de mare virtuozitate, cum ar fi Capriciile 16 și 24 de Nicolo Paganini, sau Recitativ și Scherzo Capriccio de Fritz Kreisler sau ”Obsession” din Sonata nr. 2 de E. Ysaye, lucării de J. S. Bach (Sonata nr. 1 în sol minor), dar și lucrării ale celui mai mare compositor român, ”Lăutarul” din suita Impresii din copilărie de George Enescu sau ”Balada” de Ciprian Porumbescu, o piesă cunoscută și foarte dragă ascultătorilor chinezi, dar nu numai.

Gazda evenimentului, Universitatea de muzică din Beijing, este una din cele mai importante instituții de învățământ superior artistic din Chinași din Asia și dispune de o sală de concerte inaugurate în anul 2008 cu circa 900 de locuri.

 Alexandru Tomescu și-a făcut studiile la Universitatea de muzică din București la clasa maestrului Ștefan Gheorghiu și apoi a studiat în străinătate cu renumiții violoniști Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Tibor Varga și Eduard Schmieder. A câștigat cele mai importante concursuri de vioară, cum ar fi Marguerite Long – Jacques Thibaud, George Enescu, Paganini și Sarasate. A fost aplaudat pe marile scene ale lumii, Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Theatre des Champs Elysees (Paris), Marea Sala a Conservatorului din Moscova, Concertgebouw (Amsterdam) sau Metropolitan Arts Center (Tokio). A concertat sub bagheta unor Maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach.

 

Din 2007 a câștigat dreptul să cânte la vioara Stradivarius Elder-Voicu, ce aparține statului român și a promis că va face cunoscut sunetul acestei viori tuturor românilor. Astfel a plecat în numeroase turnee în țară și în străinătate. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte.