Editura Evenimentul si Capital

„Vinovații sunt la plajă! Aici sunt numai fraierii cărora le ard copiii”. Editorial de Simona Ionescu

Autor: | | 6 Comentarii | 12200 Vizualizari

Nimic nu se compară cu disperarea unei mame când își vede pruncul bolnav și chinuit. Cele mai negre gânduri îi bântuie sufletul, iar mintea îi este întunecată de mult mai puternicul sentiment al pericolului. Orice medic sau asistentă ar trebui să știe și să înțeleagă asta și să empatizeze cu mămica, chiar dacă i se par exagerate îngrijorarea și comportamentul. O explicație deșteaptă, o vorbă bună, insuflarea unei speranțe nu înseamnă irosire de timp pentru o femeie care își vede copilul într-o stare critică și cere ajutor.

Cadrele medicale de la Maternitatea Giulești, cele pe care le-am văzut cu toții la televizor însăilând niște explicații de-a dreptul cinice și revoltătoare, nu au procedat așa, nu s-au gândit la suferința pe care o provoacă unor zeci de mame și bebelușilor lor. Mizeria pe care au tolerat-o ani de zile managerii acestui spital au infestat nou-născuții cu stafilococ auriu, supunându-i la chinuri greu de acceptat.

O mămică a povestit la tv și a arătat fotografii cu trupul fetiței sale pe care puroiul provocat de stafilococ își făcuse de cap. Era una din victimele grupului de bebeluși ajuns la spitalul „Grigore Alexandrescu” în ultima săptămână din cauză că la Maternitatea Giulești managerii care s-au perindat pe acolo în ultimii cinci ani au făcut, probabil, economii la anchiziția de săpun, dezinfectante și la alte produse care ar „omorî” bacteriile dintr-o clădire construită între anii 1921- 1925 și renovată în 2010, după sinistrul incendiu care a ucis sau a ars 11 bebeluși în ziua de 16 august. Atunci, cel găsit ca principal vinovat, alături de asistenta care lipsise din încăperea unde a izbucnit focul, a fost electricianul. El răspundea de aparatul de aer condiționat care a produs scurtcircuitul. Apoi, s-a dat cu var peste adevăratele probleme. Sistemul a plătit părinților rămași fără copii sau cu ei mutilați peste 4 milioane de euro.

S-ar zice că problemele au revenit la Maternitatea Giulești după opt ani. Au apărut infecțiile nosocomiale, 17 bebeluși au ajuns în alt spital, la câteva zile de la naștere, și au fost depistați cu blestematul de stafilococ auriu. Nu, la Giulești această bacterie este prezentă cel puțin din anul 2014, așa cum atestă actele medicale ale unei mămici care a născut acolo și a cărei poveste a apărut în numărul de ieri al Evenimentului zilei. Și ei i s-a spus, ca și mamelor de acum, că bubițele de pe corpul pruncilor reprezintă o dermită a sugarilor și să-și tamponeze copilul cu betadină. Doar că stafilococul auriu nu dispare așa, cu una cu două, el poate produce infecții supurative sau septicemii. Pediatrii știu câți bebeluși, născuți în acești 4-5 ani la Giulești, au îngrijit și poate că ar fi corect să-i raporteze doamnei ministru Sorina Pintea, cea care pare decisă să continuie ancheta și să afle care e situația reală la Maternitatea Giulești.

Ministrul e dator să facă lumină nu doar pentru părinții bebelușilor infectați și pentru opinia publică, ci chiar și pentru medicii neonatologi de acolo care, fără nicio exagerare, se luptă să salveze bebeluși prematuri, născuți cu o greutate de 500-600 de grame. Și reușesc, de cele mai multe ori, să le salveze viața. Medici și asistente, care își păzesc teritoriul cu incubatoare de posibile infecții. Problema curățeniei și a igienei spitalicești intervine, însă, în saloanele unde sunt ținuți sugarii născuți la termen, cu greutăți normale, precum și unde stau lăuzele. Acolo intră și medicii ginecologi și asistentele și infirmierele, unii dintre ei găsiți acum ca fiind purtători de stafilococ auriu. Nu se spală ei pe mâini, nu poartă echipamentul necesar, măcar măști protectoare? Poate fi așa sau poate, nu. Protejarea mediului spitalicesc se face prin alte metode, așa cum am aflat cu toții din mult-mediatizatul caz Hexi Pharma, cu folosirea unor biocide. Doar că acel scandal din 2016 a dus la crearea unei stări de confuzie atât în lumea medicală, cât și în rândul pacienților din România. Analizele de laborator, făcute ba în țară, ba în străinătate nu au risipit confuzia. Iar câțiva medici epidemio logi, cu care am discutat în timpul anchetei jurnalistice și chiar de curând, mi-au spus că soluțiile livrate de Hexi Pharma erau mult mai eficace decât cele aduse ulterior în spitale.

Am încercat să aflu răspuns și pun și acum în atenția diriguitorilor din Ministerul Sănătății o situație pe care am văzut-o și trăit-o pe parcursul a mai multe zile într-un spital din Turcia. Sunt sigură că și reprezentanți medicali români au făcut astfel de vizite în clinici de peste hotare și știu cum se petrec lucrurile acolo.

Lucian Bute, oficial retras din box! “Mr. K.O.” pune punct carierei. Mesaj ferm al canadienilor

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI