Vinerea neagră pentru inculpatul Cătălin Voicu

Vinerea neagră pentru inculpatul Cătălin Voicu

Senatorul PSD își va petrece Paștele în detenție, după ce un complet de nouă judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins recursul față de arestarea sa preventivă.

Scaunul inculpatului e ceva mai jos decât restul celor din sală. Imediat ce se aşază, Cătălin Voicu îşi pune mâinile una peste alta pe marginea de lemn a boxei, într-un gest aproape pios. Se încruntă uşor şi priveşte nerăbdător spre scaunele încă goale ale magistraţilor. Altceva nu mai există.

Ar putea fi ziua cea mare, dacă recursul înaintat de apărătorii săi e admis. Dacă nu, e doar o plimbare dus-întors cu ambulanţa între Spitalul Penitenciar Jilava şi Curtea Supremă de Justiţie, într-o Vinere Mare cu cer senin. În cele din urmă, a fost doar o plimbare, întrucât in stanţa a respins recursul formulat faţă de arestarea sa preventivă. Voicu mai rămâne după gratii cel puţin 27 de zile.

Ca şi acum patru zile, Voicu a intrat în instituţie prin loc ferit, pe uşa arestaţilor. Sala e liniştită. Degetele inculpatului încep să bată un ritm neauzit. Nu s-a bărbierit, iar pe sub sacou poartă o cămaşă albastră, fără cravată. Când intră magistraţii, se ridică greoi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se încruntă la vederea zâmbetelor celor nouă magistraţi din complet. Unul dintre ei este judecătorul Ionuţ Matei, care a înlocuit-o pe Mona Pivniceru, preşedintele Aso ciaţiei Magistraţilor din România, ce s-a recuzat de la acest proces. Despre Matei, presa a scris că a fost cercetat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru că i-ar fi redus pedeapsa lui Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, de la nouă ani de închisoare la doar doi ani, prin anularea unor probe considerate legale.       

Presiune mediatică devastatoare

Un ziarist cere permisiunea să-şi folosească laptopul în timpul şedinţei, pentru a putea transmite în timp real. Preşedintele completului, Anton Pandrea (fost şef al CSM), le oferă jurnaliştilor mult mai mult: câteva cadre din sală. În câteva secunde, sala se umple de obiective şi de lumini.

Voicu nu-i vede, suspină şi caută - cu coada ochiului - compasiunea judecătorilor.

Chinul mediatic se sfârşeşte însă repede. De îndată ce preşedintele completului îi rosteşte numele, avocatul apărării, Mihai Dinu, se apropie de bară şi cere ca şedinţa să fie secretă. Dinu invocă presiunea mediatică „uriaşă şi devastatoare” asupra lui Cătălin Voicu şi a familiei sale, precum şi „calitatea profesională excepţională” a unor persoane din cauză. Magistraţii acceptă.

„Pacientul arată destul de bine”

Peste vreo jumătate de oră, pledoariile se încheiaseră. Imediat după aceea, avocatul Mihai Dinu le-a declarat reporterilor că lui Voicu i s-a făcut „puţin rău” în sală, însă la Spitalul Penitenciar Jilava a ajuns bine.

„În momentul de faţă, starea de sănătate a pacientului este stabilă. Arată destul de bine şi n-a solicitat vreun control medical”, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Jilava, Daniela Popescu.

Pe 30 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a senatorului Cătălin Voicu, într-un dosar de corupţie care ar implica politicieni, oameni de afaceri şi magistraţi.

Acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, în legătură cu fapte de corupţie, el mai poate solicita instanţei să fie eliberat prin cereri de eliberare sub control judiciar, sau cereri de eliberare pe cauţiune.

EVZ SUSŢINE PROTESTUL MAGISTRAŢILOR!

„Evenimentul zilei” se aliniază protestului înaintat Consiliului Superior al Magistraturii de peste 300 de magistraţi din toată ţara. Alături de ei, cerem Consiliului Superior al Magistraturii să interzică judecătorilor urmăriţi penal să intre în sălile de judecată şi să formuleze criterii clare, transparente şi aplicabile tuturor candidaţilor, la numirea în funcţii la Curtea Supremă.

Petiţia iniţiată de judecătorii care doresc „o justiţie curată” poate fi semnată de toţi cetăţenii ce doresc să se alăture acestui demers.

Acest lucru poate fi făcut completând talonul din ediţia tipărită care poate fi trimis la adresa redacţiei, Bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti cu menţiunea Evenimentul zilei, „Protestul magistraţilor” sau accesând http://www.petitieonline.ro/petitiep37885059.html.