Solo Quinta, un vin sec alb produs de Cramele Recaş, a câştigat Marele Premiu la cea de-a XVII-a ediţie a Concursului "Vinalies Internationales", desfăşurat la Paris în perioada 25 februarie – 1 martie.
"Vinalies Internationales" este organizat de Uniunea Oenologilor din Franţa, sub egida Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului. Băutura produsă în judeţul Timiş a concurat cu alte 1.000 de sticle de vinuri seci, produse în întreaga lume, şi le-a surclasat, adjudecându-şi echivalentul "Oscarului" în materie de vinuri.

"Succes al oenologiei româneşti"

Gheorghe Iova, directorul Cramelor Recaş, spune că premiul câştigat este cu atât mai important cu cât a fost unicul vin din Europa de Est care a urcat pe podium. "Este un succes al oenologiei româneşti. Perseverenţa noastră în zona calităţii a dat rezultate", a declarat Iova.
Premiul este unic pentru România, mai ales în condiţiile în care la start s-au aliniat 3.500 de probe din 40 de ţări din întreaga lume, acestea fiind înscrise în şapte categorii: vin roşu, vin rose, vin alb, vinuri dulci, vinuri licoroase, spumante şi distilate.
Potrivit oenologului Marius Paşca, Solo Quinta are în componenţă cinci soiuri. "Este compus din cinci soiuri de vin, care încap într-o sticlă mică, dar care face loc unor caractere puternice – Muscat Otonel, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Chardone şi Fetească Neagră. Este un vin foarte catifelat şi cu un post gust de lungă durată. Este un vin ce are 13 volume alcool, pe care-l punem la masă doar alături de mâncăruri alese şi în momente în care dorim să ne desfătăm", a explicat Paşca.