Vietnamul, inca in suferinta. VIDEO

Vietnamul, inca in suferinta. VIDEO

Trei milioane de oameni inca sufera din cauza efectelor "agent orange", substanta pulverizata de armata americane in timpul razboiului din Vietnam.

In prima vizita oficiala la Washington a unui lider vitnamez, presedintele comunist Nguyen Minh Triet a semnalat necesitatea uitarii trecutului si a actionarii rapide pentru eliminarea dioxinei, componenta de baza a "agent orange", substanta cauzatoare de cancer si vinovata de numarul mare de copii vietnamezi nascuti cu deficiente.

In urma discutiilor, sapte specialisti americani si vietnamezi vor colabora pentru curatarea zonelor contaminate si sprijinirea victimelor.

In timpul razboiului din Vietnam ( 1959 - 1975 ), fortele armate americane au pulverizat in Vietnam aproximativ 90 milioane de litri de ierbicide, inclusiv defoliantul agent orange, pentru a distruge vegetatia de jungla si hrana  comunitatilor vietnameze insa chimicalele au ramas in apa si sol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agent Orange, denumit astfel dupa culoarea containerelor in care era ambalat, este cauza numeroaselor defecte ale nou - nascutilor din Vietnam. Unii copii s-au nascut fara diafragma, fara ochi sau fara brate.

Veteranii americani si australieni care au luptat in razboiul din Vietnam s-au plans ani de zile de diverse probleme de sanatate in urma expunerii la ierbicide. A fost demonstrat ca dioxina, componenta toxica a Agent Orange cauzeaza cancer, deficiente la nastere si disfunctii ale organelor.

Doua materiale video socante despre victimele "Agent Orange":