Videanu: Liviu Negoiţă ar fi un primar mai bun decât mine

Videanu: Liviu Negoiţă ar fi un primar mai bun decât mine

Într-un interviu acordat EVZ, ministrul economiei, Adriean Videanu, spune că primarul sectorului 3 este poate cel mai bun primar din ţară şi că ar fi un edil-şef al Capitalei mai bun decât el.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, spune că Emil Boc are toate şansele să râmână la cârma Palatului Victoria până în 2012. Într-un interviu acordat EVZ, Videanu afirmă că opoziţia nu are niciun fel de măsură care să ducă la creştere economică.

Opoziţia nu are soluţii Pariaţi că Emil Boc va rămâne premier până în 2012? Nu cred că foarte important este postul cuiva. Foarte importantă este performanţa în actul de guvernare. Rămânerea şi a mea şi a oricărui ministru şi a primului-ministru în aceste funcţii depinde de performanţa realizată în actul de guvernare. Cred că Emil Boc are toate şansele să rămână premier până în 2012.

Dar dacă ieşi pe stradă, oamenii nu sunt foarte multumiţi de performanţa cabinetului Boc.... Păi, nu vă supăraţi, cine credeţi că ar putea fi mulţumit în momentul în care începi să tai salarii, pensii, încerci să creezi echilibrul fiscal al acestei ţări...?

Nici mediul de afaceri nu e foarte mulţumit... În criză, este foarte greu să-l multumeşti. Mediul de afaceri era foarte mulţumit dacă nu majoram TVA, care n-a fost numai o decizie a guvernului. Totuşi, avem o monedă naţională sub control, o inflaţie sub control, un deficit bugetar şi unul de cont curent finanţate neinflaţionist.

Cel mai critic observator - FMI - spune că într-adevăr s-au luat deciziile care trebuiau. Nu existau alte soluţii. Stau şi mă uit îngrijorat că opoziţia n-are niciun fel de soluţii. Care sunt soluţiile? Pentru că omul trebuie să deceleze între ce face actualul guvern şi ce poate să-i ofere altcineva.

Cum aţi vedea ţara condusă acum: de PSD sau de PSD-PNL? Nu am văzut niciun fel de măsură care să ducă la reluarea creşterii economice nici la o formaţiune, nici la cealaltă.

Veţi candida pentru vreo funcţie în conducerea partidului? Sincer, nu m-am gândit, pentru ca preocuparea noastră în momentul de faţă e actul de guvernare şi nu cred că membrii partidului stau acum să se gândească la ce funcţie... Tocmai de aceea am şi amânat alegerile în interiorul PDL.

Elena Udrea are şanse să ajungă la Primăria Capitalei

Pe Elena Udrea o vedeţi la Primăria Capitalei? Sigur că da. Am spus că Elena, dacă vrea să facă o carieră politică la Bucureşti, are şanse. E un om care în momentul în care îşi stabileşte priorităţile şi le atinge cu tenacitate.

Dar un contracandidat serios la Primăria Capitalei pe cine vedeţi? La momentul potrivit, avem o procedură internă de evaluare a candidaţilor. Sigur că sunt mulţi care ar putea avea şansa să candideze. De exemplu, foarte bun e Liviu Negoiţă.

Tocmai s-a retras de la şefia PDL Bucureşti... Liviu nu are nevoie să fie preşedintele organizaţiei ca să poată conduce Primăria Capitalei. El s-a concetrat mult pe actul administrativ, şi părerea mea e că bine face. Aş putea spune că e unul dintre cei mai buni primari din ţară, poate cel mai bun.

Mai bun decât aţi fost dv.? Da.

LANSARE

Portalul cu preţuri, în septembrie

Observatorul preţurilor ar putea fi lansat până la jumătatea lunii septembrie, potrivit ministrului economiei.

"Obiectivul meu este să compar preţurile produselor din import cu cele indigene. Apoi vreau să ies cu un concept: «consumaţi produse româneşti!»", spune Videanu.

Într- o etapă viitoare, Observatorul se va extinde şi asupra mărfurilor nealimentare şi serviciilor. În Grecia, în urma unui demers similar, preţurile medii s-au diminuat cu circa 7%", a repetat el.

Ministrul nu-şi poate explica cum a ajuns România în ultimii ani să fie importator net de fructe, legume, atâta timp cât produsele româneşti nu ajung nici la pieţe. "Cum e posibil să am importuri de varză din Egipt, să zicem, când ţăranul din Dâmboviţa stă cu varza pe răzor?", se întreabă ministrul.

Potrivit lui, este necesar însă şi un program de creare de centre de colectare a produselor - pe care le vor face privaţii. O astfel de propunere a avut şi preşedintele Traian Băsescu, dar nu s-a concretizat.

GAZODUCTUL RUSESC

"Nu suntem în competiţie cu Bulgaria"

Orice proiect referitor la securitatea energetică în această zonă a Europei nu se poate face fără Rusia, crede ministrul economiei, Adriean Videanu.

El spune că "găsirea de soluţii împreună cu Rusia reprezintă soluţia optimă. Aş vrea să subliniez: România nu e în competiţie cu Bulgaria, ci într-un parteneriat".

În toamnă se concretizează relaţia cu Rusia

Oficialul mai crede că "oportunităţile de poartă deschisă pentru UE trebuie valorificate în mod egal de România şi Bulgaria". În opinia acestuia, nu contează pe unde trece gazoductul South Stream, important e să fii participant în acest proiect.

În ceea ce priveşte relaţia directă cu Gazprom-Rusia, ministrul afirmă că acestea vor fi concretizate în toamnă, atunci când se va decide asupra depozitului de înmagazinare a gazelor naturale de la Roman-Mărgineni şi asupra acţionariatului companiei mixte.

Referitor la celelalte proiecte, Videanu a precizat că acestea sunt în grafic.

"La conducta de interconectare cu Ungaria (Arad-Szeged) trebuia să o lansăm pe 29 iulie, dar am amânat pentru septembrie, ca să poată participa şi comisarul european pentru energie. E un eveniment, dat fiind că interconectăm sistemul nostru la cel european. Pe 29 (iulie - n.r.) aveam pregătită o cantitate de gaze pe care s-o importăm. O să începem să importăm cantităţi de ordinul zecilor de milioane de metri cubi. Romgaz va aduce primele cantităţi", a precizat ministrul.

În ceea ce priveşte proiectul Nabucco, Videanu a menţionat că vineri, 30 iulie, va fi întâlnirea de la Ankara, în cadrul căreia se va parafa agreementul, care creează premisele începerii construcţiei.

Cum vedeţi relaţia cu Rusia? Cred că e o relaţie normală şi corectă. Cred că tot ce înseamnă strategie energetică în această zonă a Europei nu se poate face fără Rusia. De aceea, găsirea de soluţii împreună cu Rusia reprezintă din punctul meu de vedere soluţia optimă. Aş vrea să subliniez: România nu e in competiţie cu Bulgaria, ci într-un parteneriat, iar eu cred că relaţiile foarte bune cu Bulgaria vor face ca oportunităţile de poartă deschisă pentru UE trebuie valorificate în mod egal de România şi Bulgaria.

Ce înseamnă în mod egal? Că dacă South Stream trece pe la ei, nu mai trece pe la noi... Nu conteaza pe unde trece, important e să fi participant în acest proiect. De exemplu, am lansat invitaţia colegilor bulgari de a participa la proiectul AGRI. Nu avem niciun fel de problemă ca bulgari să participe în acest proiect. Fie vorbim de Nabucco, South Stream sau AGRI, important e că avem toţi deschiderea să se faca. Cu cât avem mai multe proiecte în zonă, cu atât putem avea o concurenţă care să ajute consumatorii sau ţările de tranzit.

Sunt totuşi nişte puncte foarte controversate în această relatie...Republica Moldova, Transnistria...Nu sunt niste impedimente? Pe dimensiunea economică, nu. Eu nu am resimţit sub nicio formă în relatiile care vizează strict comisia mixtă româno-rusă să împieteze acest aspect. S-ar putea ca cei de la MAE să vă raspunda mai exact din acest punct de vedere.

Fără o relaţie politică bună, vedeţi o relaţie economică bună? Cred totuşi că relaţia politică e una corectă. Dimensiunea relaţiei politice este una UE-Rusia. Sunt şi relatii bilaterale, dar contextul politic trebuie judecat din această perspectivă.

"Nu vorbim de dezgheţare, sunt relaţii normale cu Rusia"

Toate aceste discuţii cu ruşii din ultimul timp...Totuşi nu l-am auzit pe preşedinte deschizând subiectul Rusia. Preşedintele cum vede... Sunt paliere total diferite. Şeful statului e cel mai înalt palier politic şi sigur, va vorbi atunci când trebuie. La fel şi din partea Rusiei.

Sunteţi susţinut de preşedintele Traian Băsescu în aceste demersuri de dezgheţare. Categoric da... Nu vorbim de dezgheţare, sunt relaţii normale, fără niciun fel de nuanţă de îngheţare-dezgheţare. Nu avem nicio divergenţă majoră.

Cum vi se pare acest ping-pong al Rusiei între România şi Bulgaria cu South Stream? Nu cred că este un ping-pong. Cred că aşa e firesc din partea Rusiei să-şi analizeze toate variantele posibile şi probabil vor lua decizia legată de cel mai fezabil traseu.

O soluţie când va fi dată? Partea rusă poate decide mai bine. Din punctul meu de vedere, din discuţiile cu Alexei Miller (preşedintele Gazprom – n.r.), înţeleg că la sfârşitul anului se va finaliza studiul de fezabilitate şi vom şti varianta optimă.

Până atunci vom vedea primele parteneriate semnate între Romgaz şi Gazprom, compania mixtă? Cred că discuţiile au ajuns la maturitate şi cred că în aceasta toamnă putem să ne apropiem de realizarea unei colaborări directe. Suntem foarte aproape de finalizarea studiului de fezabilitate la Roman-Margineni. Pentru celelalte 9 depozite se fac măsuratori comune.

Vom avea compania mixtă până in iarna? Rămâne să hotărască. Acesta a fost punctul de vedere exprimat şi de mine şi de Miller, disponibilitatea noastră de a crea în relaţie de parteneriat 50-50 societatea mixtă Gazprom-Romgaz care să valorifice depozitele de înmagazinare în România, care au făcut obiectul discuţiilor şi analizelor tehnice atât timp. În 2011 nu se pot face exporturi de gaze

Construcţia Nabucco va mai începe în 2011? Eu cred că da. Vineri ne vom reuni la Ankara şi se va semna acel PSA (Project Support Agreement) care creează premisele începerii construcţiei.

Arad-Szeged va fi gata în septembrie. Cu cât ar putea aduce gaze mai ieftine? Trebuia să o lansăm pe 29 iulie, dar am amânat pe septembrie, ca să poată participa şi comisarul european pentru energie. E un eveniment, dat fiind ca interconectăm sistemul nostru la cel european. Pe 29 (iulie – n.r.)aveam pregătită o cantitate de gaze pe care s-o importăm. O să începem să importăm cantităţi de ordinul zecilor de milioane de metri cubi de pe piaţa spot europeană. Romgaz va aduce primele cantităţi.

Spre export prin Arad-Szeged? Nu deţin informaţii tehnice să vă spun când. Deocamdată sensul e dinspre Ungaria, dar se va face şi pe sensul celălalt. Dar primele exporturi prea curând nu vor avea loc. Tehnic, nu vom avea condiţii de export în 2011.

Preţul gazelor din producţia internă când se va liberaliza? Când vor fi create premisele de soluţii alternative sunt create şi condiţiile de liberalizare.

Şi dacă aducem prin Szeged, nu e o premisă? Uşor-uşor se crează premisele... Să nu credeţi că liberalizarea preţului va duce la o explozie. Putem aduce gaz la un preţ destul de apropiat de preţul actual din producţia internă. Nu trebuie să uităm că uţor-uşor vor începe exploatările în platoul continental.

În 2012, în opinia mea se pot face exploatări de gaze în zona platoului continental. Pe lângă Petrom, mai sunt şi ceilalţi care au licenţe. Explorările vor merge destul de rapid şi în noile perimetre. Cred că se crează condiţiile alternative faţă de cele de import în momentul de faţă , ceea ce va fi o premisă reala de liberalizare a preţului.... "Sunt premise ca în 2011 să trecem pe plus"

Revenirea României pe plus când o estimaţi? Anul viitor eu cred într-o relansare economică. Media anului va fi peste zero. Şi anul acesta se creau premisele să atingem acel zero fatidic dacă nu creşteam TVA şi dacă nu aveam nefericitele de inundaţii.

Se vor repercuta şi în 2011? Sigur. Presiunea pe consum va fi creşterea TVA. E bine că îşi produce efectele toxice pe ce înseamnă inflaţie o perioadă de timp, după care lucrurile nu vor mai evolua, dar presiunea pe scăderea consumului va fi.

Din păcate, cererea internă, invesţiile străine au scăzut dramatic, construcţiile sunt în cădere continuă, de aceea va trebui să găsim elemente de stimulare a acestei zone, astfel încât pe componentele importante ale PIB să încercăm să cream premisele de creştere. PIB-ul unei ţări nu se poate schimba în structură peste noapte, este imposibil, trebuie bani care să ducă la schimbarea asta. Totuşi, acum câteva zile prezentaţi datele FMI care spunea că şi în 2011 vom avea scădere economică... Sigur, e evaluarea mea. Mă bazez pe analizele, modelul macroeconomic pe care îl avem la PDL, pe conturile naţionale. Facem simulări permanent. Cu cât creşte PIB-ul? Nu m-aş încumeta să dau o cifră în momentul de faţă, dar pe simulările pe care le avem, sunt premise ca în 2011 să trecem pe plus.

E fezabil ca din aceasta toamna PDL să îşi facă o echipă de coordonare din 4 prim-vicepresedinţi neimplicaţi în administraţie sau un ministru? Preocuparea noastră e de a găsi o soluţie care să facă PDL mai funcţional. Asta înseamnă o structura executivă care să funcţioneze la partid zi de zi. Sub ce formă, va fi o decizie ulterioară.

Ce va reproşati, personal şi ca partid? Îmi reproşez comunicarea defectuoasă. Trebuia o strategie de comunicare mai bună (pentru coaliţie – n.r).

Dar s-au luat toate măsurile posibile? Şi în actul administrativ se puteau lua decizii mai repede. Abia în 2010 am putut vorbi de o coerenţă a actului administrativ.

Ne puteți urmări și pe Google News