Evenimentul Zilei > International > Numărul VICTIMELOR incendiului din Turnul Grenfell a crescut la 17! Premierul May a promis o ANCHETĂ în acest caz
Numărul VICTIMELOR incendiului din Turnul Grenfell a crescut la 17! Premierul May a promis o ANCHETĂ în acest caz

Numărul VICTIMELOR incendiului din Turnul Grenfell a crescut la 17! Premierul May a promis o ANCHETĂ în acest caz

Bilanțul victimelor incendiului din Londra a crescut la 17; alte 18 persoane sunt în stare gravă, din cele 79 internate în spital. Un parlamentar laburist a numit dezastrul din Turnul Grenfell „omor prin imprudență al corporațiilor”.

Mai sunt persoane date dispărute între locatarii turnului din Kensington, vestul Londrei, unde flăcările se puteau vedea încă, la o zi după declanșarea incendiului, a declarat comisarul de poliție Dany Cotton, scrie The Telegraph.

Ea a precizat pentru Sky News: „Din nefericire, nu ne așteptăm să mai găsim pe nimeni în viață. Gravitatea incendiului, căldura focului ar face să fie un miracol să mai trăiască cineva la ora asta în clădire”.

Cotton a adăugat că la etajele superioare încă nu s-a ajuns pentru a fi căutați eventuali locatari care ar fi rămas acolo. „Din păcate, anticipăm că bilanțul morților va crește, încă nu am căutat la ultimele etaje”, a spus ea.

Deja s-a adunat mai mult de un milion de lire sterline pentru ajutorarea celor afectați de incendiu, iar donațiile din partea oamenilor simpli sau a unor companii au ajuns la un nivel care a făcut ca autoritățile să spună că nu mai este nevoie de nimic, oamenii să nu mai trimită haine, hrană, jucării, etc.

Premierul Theresa May este așteptată să viziteze scena dezastrului, în cursul zilei de azi, pentru a discuta cu reprezentanții serviciilor de urgență și a se asigura că au resursele necesare pentru a face față situației. Ea a promis o anchetă corectă după ce clădirea a luat foc, având în vedere că incendiul s-a extins extrem de rapid.

Locatarii au protestat și s-au declarat îngrijorați de siguranța clădirii, care a fost recent renovată, în timp ce cei care au reușit să scape s-au plâns că alarmele de incendiu n-au funcționat. Un punct nevralgic este modul în care s-a făcut placarea clădirii, despre care arhitectul George Clarke a explicat că s-ar putea să fi accentuat incendiul. „Am văzut panourile de placare a clădirii, pe dinafară, și izolația care cădea, așa cum ai desface coaja unei banane. Ardeau  incredibil”, a spus el.

Turnul a fost construit în 1974, dar a fost reabilitat recent, cu un cost de 10 milioane de dolari, lucrările fiind încheiate anul trecut în luna mai. Consiliul Local din Kensington și Chelsea au recunoscut că au primit pșângeri din cauza lucrărilor și a siguranței blocului

O postare pe un blog al Grupului de Acțiune din Grenfell, în luna noiembrie, spunea că „doar un eveniment catastrofal” ar face să se afle îngrijorările pe care le au locatarii.