Agentia oficiala din China a declarat ca Huang, in varsta de 68 de ani, a decedat din cauza bolii de care suferea, fara a preciza insa care era aceasta.

Potrivit presei de la Hong Kong, acesta era bolnav de cancer de pancreas.

Nascut in septembrie 1938, in provincia Zhejiang, in estul Chinei, licentiat in inginerie electrica si colaborator apropiat al lui Jiang Zemin, predecesorul actualului presedinte Hu Jintao, Huang a fost numit in 2002 in cadrul comitetului permanent al biroului politic al Partidului Comunist.

Huang Ju era, incepand din 2003, unul dintre cei patru vicepremieri, ocupandu-se de economie.

Desi starea de sanatate a liderilor chinezi a fost intotdeauna inconjurata de cel mai mare secret, Guvernul a anuntat in martie 2006 ca Huang este bolnav si nu poate sa asiste la ceremoniile oficiale.

Ultima sa aparitie publica dateaza din luna martie, cand a participat la sesiunea anuala a Parlamentului de la Beijing, unde a cerut delegatilor de la Shanghai sa sustina lupta anticoruptie a presedintelui Hu Jintao.

Decesul sau intervine cu cateva luni inainte de congresul Partidului Comunist Chinez, prevazut a se desfasura in toamna, in cadrul caruia ar trebui confirmat un nou mandat de cinci ani pentru Hu Jintao, presedintele si principala personalitate politica a partidului.