Viaţa şi moartea tigroaicei Mihaela: născută în cuşcă, împuşcată în pădure

Viaţa şi moartea tigroaicei Mihaela: născută în cuşcă, împuşcată în pădure

Botezată Mihaela, femela de tigru s-a născut în captivitate şi a fost întotdeauna foarte agresivă. Citiţi, minut cu minut, filmul acestei execuţii.

"Născută în captivitate şi ucisă în liberate.  Cât de frumos sună!", remarca ironic un sibian pe forumurile locale care au luat foc la vestea uciderii singurei femele din Grădina Zoologică din Sibiu. Un glonţ în cap este preţul plătit de tigroaica Mihaela, pentru că a profitat de neglijenţa unui muncitor. Mihaela era o tigroaică născută acum mai bine de 15 ani în Grădina Zoologică din Sibiu, dintr-un tigru siberian şi o mamă bengaleză. Nu a crescut neapărat ca o vedetă în rândul celorlalte animale şi nici nu pot fi găsiţi oameni care să povestească de "cât de drăgălaşă a fost". Dimpotrivă, medicul veterinar Liviu Todescu susţine că a avut mai multe peripeţii cu ea. "Se bătea des cu celelalte animale, de aceea am şi fost nevoit să o operez de mai multe ori. Am avut de multe ori probleme", aminteşte medicul veterinar. Salvatorul din trecut s-a aflat acum în "plutonul de execuţie" Ironia face ca cel care a tratat-o de mai multe ori să fie în grupul de oameni cu care Mihaela s-a întâlnit ultima oară. La patru ore de la evadare, tigroaica a fost înconjurată de trei oameni. "Eram eu, un angajat al grădinii şi vânătorul. Am reperat tigrul şi am încercat să îl anesteziem. Normal, când a simţit săgeata de anestezie a sărit şi ne-a atacat - eram un pericol pentru el. Fiind încolţit din diferite părţi, tigrul atacă. Pentru că eu am mai avut experienţe, probleme cu el, singurul sau primul vizat de tigroaică am fost eu", povesteşte Todescu.

El mulţumeşte acum lui Dumnezeu că avea în apropiere un vânător cu armă de foc. "M-a atacat şi la o distanţă de cinci metri de mine vânătorul a reuşit să îl împuşte. Dacă nu aveam vânătorul lângă mine, cu arma de foc, riscurile erau mari. Asta e, nu am reuşit la anestezie, soluţia cea mai crudă a fost asta. Să fie împuşcat", rosteşte rece medicul veterinar. Din patru tigri a mai rămas unul. Puiul Mihaelei Grădina Zoologică avea la un moment dat patru tigri. Probabil acesta a şi fost motivul pentru care, în urmă cu aproape şapte ani, unul din cei doi pui pe care Mihaela i-a născut a fost înstrăinat. "A fost dat altei grădini zoologice, la schimb, pentru alte animale", spun reprezentanţii Primăriei Sibiu. În 2009 au fost mărite spaţiile pentru tigri, iar un an mai târziu, la Zoo Sibiu mai existau doi tigri: Mihaela şi puiul ei, Baghera. Zece oameni şi o puşcă cu tranchilizante Prin pădurea despărţită de drumul care leagă Sibiul de Poplaca cu un gard precar, tigroaica a fost căutată în cursul dimineţii de ieri de zece persoane, vânători şi angajaţi ai Grădinii. "Dacă sunt mai mulţi, riscă să sperie animalul şi nu dorim acest lucru. Intenţia noastră este să capturăm tigroaica, dar avem numai o puşcă cu tranchilizante disponibilă. Pe drum spre noi sunt şi doi specialişti din Deva, care s-au mai confruntat acum câteva luni cu o situaţie similară", declara Astrid Fodor, viceprimarul Sibiului.

Ea a cerut şi sprijinul primarului Cisnădiei, unde vânătorii deţineau de asemenea o armă cu tranchilizante. În mai puţin de o jumătate de oră aceasta a fost adusă în zona de pădure unde era căutat tigrul. "Eu ce să fac cu ea?!", a ridicat din umeri un vânător chemat să folosească arma cu anestezic. Puşca cu tranchilizante a fost lăsată într-un Logan parcat pe marginea drumului, bărbatul intrând în pădure cu propria armă de vânătoare. "Înseamnă că s-a rezolvat" În timp ce pădurea era străjuită pe margine de jandarmi şi poliţişti locali, în jurul orei 12.30 s-a auzit un foc de armă. "Dacă s-a auzit foc de armă, înseamnă că problema e rezolvată", remarcă rece un vânător din apropiere. Printre ultimele persoane care au văzut-o pe Mihaela în viaţă este şi Radu, un angajat al SMURD. "Am văzut-o acolo, pe un drum din pădure. Nu era speriată, a plecat liniştită mai departe", povesteşte Radu.

Ne puteți urmări și pe Google News