Evenimentul Zilei > Sport > Viața intimă a celui mai performant alpinist român, în cinematografe
Viața intimă a celui mai performant alpinist român, în cinematografe

Viața intimă a celui mai performant alpinist român, în cinematografe

Un film documentar despre românul cu cele mai mari performanțe în alpinismul mondial va fi lansat în cinematografe luna aceasta. Acesta spune povestea intimă a timișoreanului Horia Colibășanu. Toată lumea știe că e un alpinist de top, câștigător al celui mai important premiu în acest domeniu, Piolet d'Or (Pioletul de Aur), decorat de președinte  cu „Steaua României” în grad de Cavaler. Puțini știu însă care e viața lui dincolo de munte.

Documentarul „Superhombre”, despre cunoscutul alpinist timişorean Horia Colibăşanu, va putea fi văzut în cinematografe de la sfârşitul lunii ianuarie, când filmul va începe un turneu în mai multe oraşe din ţară, în prezența echipei. Filmul îl urmăreşte pe Horia Colibăşanu în cele trei ipostaze ale sale, pe care încearcă le ţină în echilibru: alpinist de top, soţ şi tată a doi copii şi medic stomatolog.

Ideea documentarului este ceva mai veche. În perioada 2016 – 2018 au fost documentate și filmate îndeaproape trei din expedițiile lui Horia Colibășanu în Himalaya și viața lui între expediții.  Astfel în 2016, directorul de imagine şi co-regizorul Mircea Gherase a filmat ascensiunea alpinistului timișorean pe muntele Manaslu din Nepal, până la 6.000 de metri altitudine.

În 2017, Horia Colibășanu a devenit primul român care urca pe Everest fără oxigen suplimentar, filmându-și singur reușita până la altitudinea de 8.848 de metri. Montajul documentarului a fost realizat de Gabi Basalici și Ciprian Cimpoi, care au avut la dispoziţie peste 100 de ore de filmări, inclusiv din arhiva personală a alpinistului, strânsă în ultimii 15 ani.

Supersportiv cu performanțe neegalate

Horia Colibășanu este românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt „optmiari” (vârfuri peste 8.000 de metri) urcați. Sportivul se cațără în stil pur alpin, fără șerpași de altitudine și fără oxigen suplimentar.

Așa a stabilit cinci premiere românești, începând cu ascensiunea pe vârful K2, supranumit „muntele alpiniștilor”, în 2004. E în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume. Pentru toate aceste performanțe 2019, preşedintele României i-a conferit lui Horia Colibăşanu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

Documentarul „Superhombre” este realizat de Lucian Mircu şi Mircea Gherase şi este produs de Asociația Marele Ecran și Fundația PressOne. Premiera internațională a documentarului a fost în octombrie la Festivalul Filmelor de Munte din Poprad, în Slovacia, urmată de selecţii în competiţia Krakowia Gorski Festiwali, un festival de tradiţie din Polonia, şi în competiţia Mendi Film Festival, în capitala Ţării Bascilor, Bilbao, unul dintre cele mai importante festivaluri de cultură montană din Europa (6 – 15 decembrie 2019).