VEZI cum teroriștii ISIS aruncă în AER cetatea ANTICĂ Nimrud, una dintre cele mai mari COMORI ale Antichității | VIDEO

VEZI cum teroriștii ISIS aruncă în AER cetatea ANTICĂ Nimrud, una dintre cele mai mari COMORI ale Antichității | VIDEO

După ce au distrus opere de artă cu barosul sau cu buldozerul, jihadiștii ai ras de pe fața pământului cetatea Nimrudului, fostă capitală asiriană.

Baroase, flexuri, bâte, buldozere... Și la sfârșit explozivi. ISIS a difuzat sâmbătă o întregistrare în care jihadiștii ei sunt prezentați în timp ce distrug operele de artă din cetatea antică asiriană a Nimrudului, din Irak, după care au aruncat întreg site-ul arheologic în aer.

În imaginile nedatate, se vede cum Nimrud, situat la treizeci de kilometri sud-est de Mosul, pe malul Tigrului, este ras complet de pe fața pămîntului.

Distrugerea vechii capitate a Asiriei fusese anunțată cu o lună în urmă, iar UNESCO o denunțase ca pe o crimă de război, însă nu se cunoștea cu adevărat amploarea pagubelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

La sfârșitul înregistrării, un jihadist promite:

„Oriunde vom putea distruge semnele idolatriei și să extindem monoteismul, o vom face.”

În imagini se vede cum teroriștii distrug cu barosul, cu flexul, cu pickhammerul, basoreliefurile și statuile. Apoi strâng butoaie cu praf de pușcă într-o cameră cu pereții care au splendide sculpturi cu divinități asiriene. În fine, o enormă explozie face să dispară cetatea într-un nor de praf.

Nimrud, cetate fondată în secolul XIII î.Hr., fostă capitală a Imperiului Asirian, era unul dintre cele mai renumite site-uri arheologice de pe întinsul Irakului, acesta fiind el însuși descris ca „leagănul civilizației”.

În teritoriile ocupate de ISIS în Irak se află aproape 1.800 de situri arheologice din cele 12.000 repertoriate în întreaga țară. Luna trecută, jihadiștii făcuseră bucățele comorile arheologice aflate în muzeul din Mosul.