VEZI ce condiții pune UDMR să nu părăsească Coaliția

VEZI ce condiții pune UDMR să nu părăsească Coaliția

Dacă nu vor fi respectate prevederile programului de guvernare, precum și cele ale noului protocol ce urmează a fi semnat la nivelul Coaliției, vicepreședintele Uniunii, Laszlo Borbely, susține că formațiunea sa ia în calcul părăsirea Coaliției.

"Vom încheia acest protocol, sper, într-o săptămână, cu termene clare şi dacă nu vor fi respectate, evident atunci e şi varianta de a părăsi Coaliţia dacă nu se îndeplinesc cele prevăzute. Păi, facem un program de guvernare să îl îndeplineşti, nu ca să nu îl faci. Deci, nu e niciun fel de problemă. Şi-a asumat Coaliţia acest program de guvernare, hai să îl facem'', a declarat Laszlo Borbely, citat de Agerpres.

Luni, liderii Coaliției urmează să se așeze la masă și să discute, punct cu punct, prevederile noului protocol, care va fi semnat, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare.

Borbely a precizat că UDMR va insista asupra continuării lucrărilor la autostrada Transilvania, demararea lucrărilor la autostrada Târgu Mureş - Iaşi şi asupra unui capitol separat pentru minorităţi. Totodată, vicepreședintele UDMR a amintit că Uniunea nu a fost de acord ca în programul de guvernare să apară și reorganizarea teritorială . "Nu e posibil în an electoral să vii cu o astfel de reorganizare care bulversează tot sistemul administrativ'', a spus Borbely, care susține că, deși necesară, reforma Sănătății nu e posibilă deoarece este an electoral.

Ne puteți urmări și pe Google News

Laszlo Borbely a precizat că UDMR a intrat la guvernare cu condiţia ca aceste propuneri care vor fi incluse în programul de guvernare să fie "duse la capăt", iar din acest considerent s-a solicitat, pe lângă programul de guvernare, semnarea unui protocol "în care să fixăm date calendaristice, să detaliem unde e nevoie, ceea ce este prevăzut în programul de guvernare". UDMR ține la măsurile sociale

Laszlo Borbely a amintit și de măsurile sociale pe care UDMR și-a propus încă de la începutul anului să le ducă la capăt: politici publice de stimulare a natalităţii, reintegrarea pe piaţa muncii a femeilor cu copii în întreţinere de sub 6 ani, îmbunătăţirea legislaţiei privind pensia de urmaş, sprijinirea familiilor cu mulţi copii.

"În ceea ce priveşte pensiile şi salariile, atât la discuţia cu FMI, cât şi la discuţia privind Programul Guvernamental, am decis să introducem acest punct şi eu sunt convins că în luna aprilie, evaluând datele din primul trimestru, vom putea mări salariile şi pensiile, nu pot spune cu ce procent, dar a fost o condiţie a UDMR'', a subliniat Borbely, care a amintit şi de ''amnistia fiscală'' pentru 300.000 de bugetari. Și președintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut, la începutul lunii februarie, un nou protocol de funcționare la nivelul Coaliției, care să cuprindă "chestiuni punctuale".