Evenimentul Zilei > Actualitate > Vești proaste pentru toți iubitorii litoralului românesc. Ce se va întâmpla cu podul Agigea?
Vești proaste pentru toți iubitorii litoralului românesc. Ce se va întâmpla cu podul Agigea?

Vești proaste pentru toți iubitorii litoralului românesc. Ce se va întâmpla cu podul Agigea?

Circulația pe podul Agigea va fi restricționată total în perioada 8-25 mai 2017, în vederea pregătirii acestuia pentru circulația din sezonul estival, anunță Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

"Închiderea totală a traficului pe pod este necesară în această perioadă pentru tensionarea finală a cablurilor (înlocuite în perioada septembrie-decembrie 2016), demontarea ancorajului provizoriu de pe pilonul central și montarea elementelor rosturilor de dilatație ale podului", se arată într-un comunicat al CNAIR, citat de Agerpres.

CNAIR mai precizează că atâta timp cât podul de la Agigea va fi închis, Canalul Dunăre-Marea Neagră va putea fi traversat în condiții optime pe noul pod (Podul Apolodor), pod ce este situat la o distanță de 2,8 km.

În același timp, CNAIR propune o rută alternativă pentru evitarea blocajelor în trafic, respectiv: nodul rutier A4 ( intersecție cu DN 39, Agigea) — A4 ( intrare port Constanța Sud ) — podul nou peste Canalul Dunăre — Marea Neagră — bretea acces la DN 39A—DN 39A—DN 39 (Eforie Nord — Agigea).

CNAIR susține că până la această oră hidroizolația a fost finalizată, toate cele patru benzi de circulație putând fi utilizate începând cu 5 mai 2017. "Demontarea ancorajului (inel cu o greutate de aproximativ 90 de tone), presupune măsuri speciale. Operațiunea va fi efectuată cu ajutorul a două macarale cu o capacitate de 400 tone fiecare, utilaje care nu pot acționa în condiții de vânt puternic. În vederea evitării unor accidente care ar putea pune în pericol viața sau integritatea corporală a participanților la trafic, podul de la Agigea trebuie închis în totalitate, în perioada efectuării acestor manevre. Pentru tensionarea finală a cablurilor sunt necesare operațiuni de nivelment al podului ( stabilirea poziției inițiale a tablierului podului) și teste pentru măsurarea forțelor din fiecare cablu", mai spune CNAIR.