Vești excelente pentru cetățenii din Republica Moldova, care lucrează în Spania. Vor avea un drept fundamental

Vești excelente pentru cetățenii din Republica Moldova, care lucrează în Spania. Vor avea un drept fundamental Masteratul, inclus în stagiul de cotizare. Sursa foto: Arhivă EVZ

Vești bune pentru cetățenii din Republica Moldova, care lucrează sau au muncit în Spania. De la data de 1 iunie, persoanele care au plătit contribuții sociale au dreptul să solicite pensii și indemnizații.

La data respectivă va intra în vigoare un acord de protecție socială ce a fost semnat de oficialii celor două țări.

Fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională, precizează Casa Națională de Asigurări Sociale.

Pensii și indemnizații pentru cetățenii din Republica Moldova, care au lucrat sau lucrează în Spania

Cetățenii din Basarabia vor putea solicita de la autoritățile spaniole pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaș.

Ne puteți urmări și pe Google News

De aceleași drepturi vor beneficia și cetățenii Spaniei care muncesc sau au muncit în Republica Moldova.

Persoanele care fac solicitări pentru pensii și alte prestații sociale prevăzute de noul acord vor putea să depună o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale din Chișinău sau la instituția competentă din Spania.

Acordul în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Spania a fost semnat la Madrid pe 21 iulie 2022.

În prezent, CNAS aplică prevederile a 16 acorduri în domeniul securității sociale semnate cu următoarele state: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Elenă și Italia, după cum anunță moldova.europalibera.org.

În altă ordine de idei, tot la nivel social, Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) din Republica Moldova a anunțat că va majora numărul unor servicii medicale de înaltă performanță ce vor fi acordate populației până la sfârșitul anului.

Această măsură are drept scop creșterea accesului populației la unele servicii de înaltă performanță suprasolicitate, acoperite din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.