De această decizie vor beneficia câteva state din Uniune, respectiv România, Ungaria, Letonia, Portugalia, Grecia şi Irlanda.

“Dacă până acum cofinanţarea României pe un astfel de proiect era de 15% din totalul sumei, de acum aceasta se reduce la 5%, restul de 95% urmând să fie acoperiţi de către Uniunea Europeană. Este o măsură care vine în ajutorul beneficiarilor şi care doreşte să sprijine dezvoltarea regiunilor mai sărace şi predispuse să fie afectate în continuare de criza economică şi financiară”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan (PPE), membru al Comisiei pentru dezvoltare regională a PE, citat de Agerpres.

“Comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului European, din care fac parte, a primit mandatul de a încheia negocierile cât mai rapid cu putinţă, pentru a asigura eficienţa deplină a majorării contribuţiei europene şi pentru a furniza imediat lichidităţi statelor membre”, a adăugat europarlamentarul român.

Pentru a intra în vigoare, după ce a fost votat de Parlamentul European, prezentul regulament va fi adoptat în Consiliul Uniunii Europene în 6-7 decembrie.

Potrivit lui Bogdan Mănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Europene, impactul financiar al acestei măsuri se ridică la circa 714 milioane de euro.