Șeful Departamentului pentru Situaţii pentru Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că românii vor putea merge în vacanţă oriunde, fără nici un fel de restricții. Ei trebuie să țină cont, însă, că vor fi obligați să intre în carantină, la întoarcerea din vacanță, dacă aleg să meargă în concediu în ţări în care există foarte multe cazuri de infectare cu noul coronavirus. Medicul Raed Arafat a explicat la România TV modul în care românii vor putea merge în vacanţă, în contextul actualei pandemiei.

„Putem merge oriunde. Problema noastră este la întoarcere dacă intrăm în izolare sau nu. Dacă plecăm într-o ţară sau vine cineva dintr-o ţară în care în ultimele 14 zile media cazurilor zilnice este de la cinci sau nu depăşeşte cinci cazuri pe zi în ultimele 14 zile, nu se intră în izolare. Dacă este o ţară care are o cifră mai mare, se intră în izolare”, a explicat Raed Arafat.

El a precizat că există multe destinații din spațiul european pe care le pot alege românii care doresc să-și petreacă vacanțele în străinătate, unde riscă autoizolarea la întoarcere.

„Sunt mai multe ţări în spaţiul UE în care oamenii vor putea să pot să meargă şi când se întorc să nu intre în izolare. Condiţia este că ai fost în ţara asta, ai fost în ea şi nu ai mers într-o altă ţară cu probleme mai mari, la întoarcere dacă faci un tranzit într-o ţară cu probleme mai mari, dacă vii dintr-o ţară cu probleme mai mici, trebuie să fi stat în ea 14 zile. Dacă nu, intri în autoizolare”, a subliniat medicul Raed Arafat.

Şeful Departamentului European a explicat că autorităţile române urmăresc datele furnizate de Centrul European de Control al Bolilor pentru a vedea cum evoluează boala în statele Europei.

„Sunt mai multe ţări care intră pe această regulă şi vor putea fi incluse. Sunt ţări vecine care au cifră sub cifra care este în România. Vorbim de ţări precum Grecia şi Bulgaria şi altele din UE care vor intra în această regulă. Este un anunţ bazat pe date care explică şi pe care noi le urmărim de cel puţin 10 zile să vedem cum evoluează”, a menţionat Arafat.