Evenimentul Zilei > Actualitate > Veste năucitore pentru iubitorii de concerte și festivaluri. Propunerea care taie elanul
Veste năucitore pentru iubitorii de concerte și festivaluri. Propunerea care taie elanul

Veste năucitore pentru iubitorii de concerte și festivaluri. Propunerea care taie elanul

Există posibilitatea ca festivalurile și concertele cu peste 1.000 de persoane să fie interzise până la data de 31 august.

Organizarea festivalurilor și manifestărilor culturale sau artistice cu peste 1.000 de participanți simultan va fi interzisă până la 31 august, conform unui proiect de lege ce a fost inițiat de Ministerul Culturii. Măsura este în vigoare și pentru evenimentele în spațiu liber, dar și pentru cele în spațiu închis. Deocamdată, proiectul se află în dezbatere public.

Printre motivele invocate în proiect este și acela că industria organizatorilor de evenimente artistice sau culturale din Romania „se află într-o situație de incertitudine începând cu momentul în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat stare de pandemie de COVID-19, iar Statul Român a declarat stare de urgență, și ulterior starea de alertă.

Deciziile au dus la pierderi financiare masive zilnice pentru industria evenimentelor artistice, începând cu momentul instituirii sale”.

„Conform informărilor și solicitărilor comunicate autorităților de către AROC, toate evenimentele organizate de membrii Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC) erau practic în pragul pregătirilor pentru edițiile ce urmau să aibă loc în această vară.

Majoritatea contractelor pentru aceste evenimente au fost deja încheiate, avansurile achitate, iar momentan se află în situația în care aceste contracte sunt blocate, întrucât întreaga industrie așteaptă o decizie din partea autorităților cu privire la posibilitatea sau imposibilitatea susținerii unor astfel de evenimente până la jumătatea lunii septembrie.

În acest context, AROC a solicitat Ministerului Culturii clarificarea de urgență a situației cu privire la posibilitatea de organizare a evenimentelor de peste 1000 de persoane în perioada 15 mai – 15 septembrie 2020 și luarea unei hotărâri oficiale, în cel mai scurt timp, chiar și o decizie cu caracter restrictiv fiind acceptată”, se mai arată în document.

AROC este o asociație constituită de către organizatorii de festivaluri și concerte din România și este formată din nume importante, ca ARTmania, Asociația Fapte, Asociația Mozaic, Best Music Live, Electric Castle, Emagic Live, Neversea, Plai, SNRS, Summer Well, UNTOLD, Why Not Us și Wise Factor.