Evenimentul Zilei > Economie > Veste incredibilă pentru militarii români! Guvernul a decis majorarea
Veste incredibilă pentru militarii români! Guvernul a decis majorarea

Veste incredibilă pentru militarii români! Guvernul a decis majorarea

În ședința de luni a Guvernului Orban s-a adoptat un proiect de lege care prevede că militarii vor primi diurne mai mari, în funcție de tipul de misiune în care sunt angrenați.

Potrivit actului normativ aceste majorări vor fi de până la 140 de euro pe zi pentru ofițeri și de la 80 la 130 de euro pentru maiștrii militari.

Conform noii hotărâri de guvern, personalul participant la misiunile şi operaţiile în afara teritoriului statului român (misiuni de apărare colectivă, de răspuns la crize și misiuni de pace) beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:
a) ofițerii – 140 de euro/zi/persoană;
b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 130 de euro/zi/persoană;
c) alte categorii de personal – 120 de euro/zi/persoană.

Totodată, personalul participant la misiunile cu caracter umanitar beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:
a) ofițerii – 70 de euro/zi/persoană;
b) maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 65 de euro/zi/persoană;
c) alte categorii de personal – 60 de euro/zi/persoană.

„Anterior adoptării acestei Hotărâri de Guvern, cuantumurile diurnei în valută de care beneficia personalul român în temeiul HG nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar (diurnă de categoria I), cu modificările și completările ulterioare, erau mai mari decât cele ale personalului militar și civil participant la misiunile şi operaţiile în afara teritoriului statului român. Astfel, în Afganistan, potrivit HG nr. 518/1995, diurna de categoria I pentru personalul român este în sumă de 120 USD/zi, în timp ce un soldat primește, în prezent, 35 EUR/zi, iar un ofițer 45 EUR/zi, cu posibilitatea majorării acesteia cu 100%, conform Hotărârii Guvernului nr. 1086/2004″, precizează executivul.

Potrivit Executivului, în contextul de securitate din teatrele de operații în care desfășoară misiuni personalul român, riscurile au crescut, ceea ce a contribuit la adoptarea hotărârii de guvern, potrivit stiri.tvr.ro

„Am promis, alături de Premierul României Ludovic Orban că vom mări diurnele militarilor români care execută misiuni în teatrele de operaţii. Am făcut această declaraţie comună în data de 14 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, alături de ministru economiei, Virgil-Daniel Popescu. Astăzi, cu sprijinul premierului şi al miniştrilor din Cabinetul Orban am adoptat prima Hotărâre de Guvern care corectează după aproximativ 10 ani valoarea diurnelor pentru cei mai expuși militari români: cei care execută misiuni în condiţii reale de luptă în teatrele de operaţii externe”, a arătat ministrul Apărării pe pagina sa de Facebook